Koeman en het dilemma van de falende vleugelspits

In zijn streven naar een goed uitgebalanceerde spelersgroep blijft Ronald Koeman zoeken naar voetballers die passen in de karakteristieke speelstijl van Ajax met vleugelspelers. Na het duel tegen FC Utrecht kondigde de ontevreden trainer aan dat hij de selectie tijdens de voorbereiding op het tweede seizoensdeel wil uitbreiden met één aanvaller, een rechtsbuiten.

Het liefst zou hij Kalu Uche willen meenemen naar het trainingskamp in Portugal. De Nigeriaan is nu nog eigendom van het Poolse Wisla Krakow. Volgens Koeman is hij te koop voor een bedrag dat ergens ligt tussen de één en anderhalf miljoen euro. Dat lijkt betaalbaar, maar de financiële situatie is bij de Amsterdamse club van dien aard dat aanvankelijk eerst werd onderzocht of de beoogde opvolger van rechtsbuiten Andy van der Meyde – die naar Inter vertrok – voor niets losgeweekt kon worden, zoals in zijn contract zou staan. Maar de wereldvoetbalbond FIFA besliste onlangs dat Krakau recht heeft op een afkoopsom; voor een klein bedrag waarover in Engeland en Spanje hartelijk wordt gelachen.

Binnenkort heeft Koeman een onderhoud met de directie van Ajax over de mogelijkheden om Uche aan te trekken. Als er geen geld voor vrijgemaakt kan worden (bestuurslid Klaas Nuninga verkondigde vorige week nog in deze krant dat er in principe eerst verkocht moet worden om te kunnen kopen) dan overweegt Koeman de negentienjarige Daniël de Ridder uit Jong Ajax over te hevelen naar de A-selectie. De Amsterdammer, afkomstig van amateurclub AFC, krijgt dan de kans zich in de winterstop te bewijzen als rechtsbuiten.

De directie van Ajax (lees: technisch directeur Louis van Gaal en algemeen directeur Arie van Eijden) zou Koeman kunnen vragen waarom Victor Sikora niet in staat is de vacature van Van der Meyde in te vullen. Anderhalf jaar geleden drong Koeman sterk aan op de komst van de voormalige speler van Vitesse. Hij was de ideale voorhoedespeler voor Ajax. Links en rechts op de vleugels inzetbaar, kon desnoods zelfs ondanks zijn lengte (1.72 meter) in het centrum spelen. Aanvankelijk vond Ajax de afkoopsom te hoog, maar toen Vitesse wat van de prijs afdeed hapte Ajax toe. In Amsterdamse dienst kon Sikora de verwachtingen zelden of nooit waarmaken. Dit seizoen speelde hij drie volledige competitiewedstrijden. In totaal kwam hij dertien keer in actie voor Ajax en maakte hij drie treffers. Wel een doelpunt meer dan zijn totale productie van het vorige seizoen.

Het geduld van Koeman met Sikora lijkt een beetje op. ,,Hij is vaak ziek of geblesseerd'', aldus de trainer die vorige week bij Ajax zijn contract verlengde tot 2006. En op de vraag of Sikora ook mentaal kwetsbaar is, gaf Koeman geen ontkennend antwoord. ,,Victor heeft gewoon nog niet het niveau in het eerste elftal te spelen. Ik heb hem een seizoen de tijd gegeven bij Ajax te acclimatiseren. In het tweede jaar had hij er moeten staan. Hij kan mij misschien verwijten dat ik hem niet opstel, maar daar heb ik mijn redenen voor.''

Gevreesd moet worden dat Sikora zich straks kan aansluiten bij het leger van mislukte aankopen dat Ajax de afgelopen jaren financieel in een benarde positie bracht. Op de flanken is het al heel lang kwakkelen bij Ajax. Talenten als Keizer, Swart, Tahamata, Ling, Roy, Van 't Schip en Overmars staan kennelijk niet meer op, of ze kiezen voor een andere club zoals PSV'er Robben. Koeman heeft eigenlijk betere flankspelers voor een 4-4-2-systeem, waarop hij gisteren in de tweede helft terugviel. Op links maakt de achttienjarige Roemeen Nicolae Mitea een mindere periode door. Hij verdrong een andere, recente aankoop: de Belg Tom Soetaers. De derde linksbuiten, de Braziliaan Wamberto, mag af en toe opdraven. En de vierde, Nourdin Boukhari, werd uitgeleend aan NAC.

Op rechts vervult Wesley Sonck al enige weken de leemte die ontstond bij het vertrek van Van der Meyde, maar Koeman maakte gisteren duidelijk dat hij de Belgische goaltjesdief na de winterstop op een andere positie wil benutten. Verondersteld mag worden dat de nu geblesseerde Steven Pienaar dan weer inzetbaar is. In de Zuid-Afrikaan heeft Koeman echter geen rechtsbuiten, maar een halfspeler. En zo blijft zijn doelstelling dit seizoen met drie aanvallers vaker te domineren op de helft van de tegenstander, nog ver weg.

Ajax

1

FC Utrecht

0

Ruststand 0-0. 76. Van der Vaart 1-0. Schds: Jol. Tsch: 46.972. Gele kaarten: Sneijder en Ibrahimovic (Ajax), Shew A Tjon (FC Utrecht).

    • Erik Oudshoorn