Justitie stelt een onderzoek in naar dood meisje

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stelt een onderzoek in naar de dood van een meisje van vijftien maanden. Het kind verslikte zich vorige week zondag in een pinda. De gealarmeerde ambulancemedewerkers werden bij aankomst in de Lauernessestraat in Bos en Lommer opgewacht door woedende buurtbewoners die meenden dat ze veel te laat kwamen. Het kind overleed afgelopen woensdag in een ziekenhuis.

,,We onderzoeken of de aanrijtijden binnen de norm vallen en hebben sectie op het lichaam van het meisje verricht. Als de ziekenauto er langer over heeft gedaan dan normaal, onderzoeken we of er een causaal verband is met de dood van het kind'', zegt een woordvoerster van het OM. De sectie gebeurde tegen de zin van de vader. De arts van het VU-ziekenhuis (waar het meisje naartoe werd gebracht) en de schouwarts rapporteerden na de dood van het meisje dat sectie niet nodig was. Het OM wil echter alle andere mogelijke doodsoorzaken dan de pinda uitsluiten. Ze wil op voorhand verder geen mededelingen doen over het onderzoek.

De vijftien maanden oude Yasemin Sak verslikte zich zondagavond in een pinda. Om 20.30 uur werd het alarmnummer 112 gebeld. Bij ziekenvervoerder VZA kwam de melding om 20.33 uur binnen. De eerste ambulance arriveerde negen minuten later, om 20.42 uur, een tweede volgde twee minuten later. Op dat moment waren politieagenten al bezig het meisje te reanimeren. De norm is dat ambulances binnen dertien minuten aanwezig moeten zijn.

Volgens verschillende media werden de ambulances opgewacht door een woedende menigte van zo'n honderd buurtbewoners. Zij vonden dat de ambulances te laat kwamen. Ook bij het verlaten van de woning wachtte de menigte hen op en de ambulances werden op weg naar het VU-ziekenhuis achtervolgd. Daar sloeg de politie een persoon kort in de boeien. ,,Er werd geduwd en getrokken'', aldus een woordvoerder van de politie. Het meisje werd nog enkele dagen in leven gehouden, maar overleed woensdag. Komende week wordt ze in Turkije begraven.

De betrokken ambulancemedewerkers zijn zo geschokt door de gebeurtenissen dat ze niet in staat zijn om te werken. ,,Dit heeft er behoorlijk ingehakt'', zegt waarnemend hoofd Peter Duif van VZA. Hij wil eerst het onderzoek van het OM afwachten. Afgelopen vrijdag vond een bijeenkomst plaats met de politie en de ambulancemedewerkers. ,,De bejegening van ambulancemedewerkers wordt steeds agressiever'', zegt stadsdeelvoorzitter H. Luiten. Hij wil dat er een inventarisatie komt van dergelijke incidenten.