Indoorroeien met olympisch perspectief

De NK indoorroeien golden als meetmoment voor het olympisch toernooi. Er moet nog een mannen-acht en een vrouwen-dubbelvier worden samengesteld.

`In de 8!', las Gerritjan Eggenkamp kort voor de start van zijn race op een papiertje dat op zijn roeimachine was geplakt. Niet Eggenkamp maar een veelbelovende jonge roeier had het schema een race eerder opgeplakt om te testen of een plaats in de olympische roeiploeg haalbaar zou zijn. Eggenkamp liet zich door de tekst inspireren en prolongeerde de nationale titel droogroeien in 5.50,5 minuten.

Na de desastreus verlopen wereldkampioenschappen, waar slechts zeven roeiers en drie boten zich plaatsten voor de Olympische Spelen in Athene, en het vertrek van Geert Cirkel uit de dubbelvier wordt `de acht' met toproeiers versterkt. Diederik Simon (olympisch goud in 1996 en zilver in 2000), Matthijs Vellenga (vijfde bij WK 2002) en de veelbelovende Gijs Vermeulen zetten hun zinnen op de acht, die na een veelbelovende vierde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern bij de WK op de dertiende plaats strandde. Alleen Dirk Lippits houdt vast aan de skiff en Michiel Bartman staat eenzaam aan de wal met vergeelde plannen voor een herstart van de dubbelvier. Hij verscheen niet bij de NK indoorroeien, noch recentelijk bij de `Hel van het Noorden'.

Deze week wil coach Mark Emke zijn A-selectie van twaalf roeiers presenteren. ,,De ergometer laat goed zien waar de roeiers staan, zoals de Hel een goed beeld geeft van het duurvermogen en de techniek. Ik selecteer op grond van meer dan één parameter'', zei Emke. Drie potentiële roeiers voor de laatste twaalf haalde de finish van het zaalroeien evenwel niet. Alleen Simon kon met winst op het water een harde prestatie tegenover het voortijdig stoppen zetten.

Voor de achten zijn in juni bij olympische kwalificatiewedstrijden in vermoedelijk Luzern twee startbewijzen voor `Athene' te verdienen. Voor de dubbelvier, die bij de vrouwen het predikaat 'prioriteitsboot' van de roeibond kreeg, is alleen met een overwinning kwalificatie af te dwingen. In oktober voegde bondscoach Diederik de Boorderde Froukje Wegman toe aan het viertal Hurnet Dekkers, Nienke Hommes, Melina Bus en Marlies Smulders, die bij de WK twee plaatsen tekort kwamen voor olympische kwalificatie.

De Boorder stelde tevens twee verplichte meetmomenten vast. Op het Eemskanaal ontbrak Dekkers twee weken geleden als gevolg van een schouderblessure. Hommes won de verplichte wedstrijd over zes kilometer, op de voet gevolgd door Femke Dekker, die ,,niet inpasbaar'' zou zijn in de ploeg. Smulders werd op het water vierde, Bus eindigde op de tiende plaats en Wegman kwam niet verder dan veertiende. Zij werd zelfs gepasseerd door een derdejaars roeister in een oude houten boot. Annemarieke van Rumpt mocht op basis van haar derde plaats toetreden tot de roeiploeg.

In Amsterdam volgde op 44 roeimachines het tweede examen. Zoals verwacht zegevierde Dekkers met overmacht. De voormalig wereldkampioene en -recordhoudster droogroeien was dertien seconde sneller dan haar ploeggenoot Smulders. Hommes eindigde als vijfde. Evenals Van Rumpt was ook Sarah Siegelaar op de ergometer sterker dan Bus en Wegman. De vrouwengroep is gistermorgen in ongewijzigde samenstelling vertrokken naar een trainingskamp in Sevilla.

    • Sybrand Treffers