Geen euforie op financiële markten, olie goedkoper

De arrestatie van Saddam Hussein heeft de financiële markten niet onberoerd gelaten, maar van grote euforie was geen sprake. Aandelenmarkten stonden vanochtend wereldwijd op winst. Het nieuws van gisteren zorgde verder voor een iets duurdere dollar, terwijl de olieprijs daalde.

Financieel analisten verklaarden geen wonderen te verwachten. Echt herstel treedt pas op wanneer Saddams arrestatie tot een stabieler Irak blijkt te leiden. ,,Positieve winstcijfers en nieuwe signalen die wijzen op een toename van investeringen zijn voor de langere duur van groter belang'', aldus een commentaar van Rabo Securities.

De beurzen begonnen de dag in de meeste gevallen met een flinke winst, maar in de loop van de ochtend liep die stijging terug. De beurs van Tokio was vanochtend het meest uitgesproken in zijn waardering van Saddam Husseins aanhouding. De Nikkei-index sloot ruim 3 procent hoger. In Europa waren de reacties van beleggers meer gematigd. De Amsterdamse index AEX stond tegen het middaguur 1 procent hoger. Ook de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt (die laatste was met 1,4 procent de grootste stijger) stonden licht op winst.

Op de valutamarkten was het beeld vergelijkbaar. De dollar won vanochtend enigszins aan kracht, maar daalde later alweer. De olie werd goedkoper. De prijs daalde vanochtend met gemiddeld 2,5 procent. Handelaren gaan ervan uit dat de olieproductie van Irak sneller op gang zal komen nu de voormalige leider in Amerikaanse handen is gevallen.

De hoop op een stabieler Irak werd vanochtend al de kop ingedrukt toen twee autobommen ontploften. ,,Deze aanslag vertelt precies wat het nieuws van Saddams arrestatie waard is: niets is veranderd'', aldus een analist van de Britse effectenbank Execution.