Fin Palander ook sterk op reuzenslalom

De Finse skiër Kalle Palander heeft gisteren de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Italiaanse Alta Badia gewonnen.

Het was Palanders tweede wereldbekerzege van deze winter. De Fin was na twee manches op een ijzige Gran Risa piste bijna één seconde sneller dan de nummer twee, Davide Simoncelli uit Italië. De derde plaats was voor de Fransman Frederic Covili.

Palander is eigenlijk een specialist op de slalom. Vorig seizoen won hij de wereldbeker in deze discipline. In Alta Badia bewees de Fin dat hij de techniek voor de reuzenslalom ook beheerst. Hij was zowel in de eerste als de tweede manche de snelste.

De Oostenrijker Hermann Maier behield de leiding in het algemeen klassement van de wereldbeker. Hij heeft na negen van de veertig wedstrijden ruim honderd punten voorsprong op zijn landgenoot Hans Knauss.

De `Herminator' kwam er gisteren op de Gran Risa niet aan te pas. Hij ging in de tweede manche onderuit.

De Italiaanse Denise Karbon schreef een dag eerder in Alta Badia de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom voor de vrouwen op haar naam. Dat was haar eerste overwinning in de wereldbeker. Vorige winter behaalde ze al zilver op deze discipline bij de wereldkampioenschappen.

Karbon was na twee manches 0,03 seconde sneller dan de Oostenrijkse Nicole Hosp. Ze stond na de eerste manche nog vijfde en Hosp tweede. De snelste in de eerste manche, de Oostenrijkse Elisabeth Görgl, eindigde als derde.

De Zweedse Anja Paerson moest genoegen nemen met een vierde plaats. Niettemin behield ze de leiding in twee klassementen voor de wereldbeker, zowel het algemene als dat van de reuzenslalom.

Alta Badia was afgelopen weekeinde de uitwijkplek voor Val d'Isère. In het Franse wintersportoord lag te weinig sneeuw op de hellingen.