Feyenoord ook kansloos ten onder in Enschede

Uitgerekend in het stadion waar Feyenoord vorig seizoen het mooiste voetbal sinds jaren speelde, leed de zwalkende ploeg van trainer Bert van Marwijk zaterdagavond een 4-2 nederlaag. In Enschede stond de genaturaliseerde Zwitser N'Kufo met twee treffers aan de basis van de dik verdiende zege voor FC Twente. Vorig jaar won Feyenoord nog op superieure wijze met 5-1 van FC Twente.

Feyenoord leed al weer zijn vierde competitienederlaag en zijn achttiende puntenverlies in Enschede. De achterstand op koploper en aartsrivaal Ajax bedraagt intussen dertien verliespunten. De verliezende trainer Van Marwijk werd door het meegereisde legioen van Feyenoord uitgescholden. Een paar Rotterdamse heethoofden probeerden het veld op te rennen, maar werden door de Twentse politie nog net op tijd tegengehouden.

Veelal staande voor de dug-out zag een vaak driftig gebarende Van Marwijk toe, hoe FC Twente de vele zwakke plekken in zijn formatie eenvoudig blootlegde. Op zoek naar oorzaken voor zijn falende elftal viel Van Marwijk voor de zoveelste keer dit seizoen in herhaling. ,,We hebben heel slecht verdedigd. Daarbij sprongen we onzorgvuldig om met de kansjes die we kregen. Dit is een grote teleurstelling, want ik had echt het gevoel dat het steeds beter ging. Echt heel jammer'', concludeerde Van Marwijk.

Van Marwijk zei niet te begrijpen waarom Feyenoord op de training vaak zo aardig voetbalt, maar tijdens de wedstrijd telkens teleurstelt. Hij hield de moed er in. ,,We moeten gewoon doorgaan en hard blijven werken. Ik denk nog steeds dat er potentie in deze groep zit'', sprak de bekritiseerde trainer die ruim anderhalf jaar geleden nog werd bejubeld na de UEFA-Cupzege van Feyenoord tegen het Duitse Borussia Dortmund. Met dank aan de inmiddels naar Turkije vertrokken superaanvaller Pierre van Hooijdonk.

Feyenoord werd vorige maand door het middelmatige Tsjechische Teplice uitgeschakeld voor de UEFA Cup en kan de nationale titel normaal gesproken ook vergeten. Komende woensdag wacht een nationale bekerwedstrijd tegen Vitesse. De strijd om de Amstel Cup is dit een seizoen een troostprijs voor Feyenoord, dat bij de laatste zestien van het bekertoernooi zit. Het eveneens zwak spelende Vitesse komt woendag op bezoek in de Kuip, waar al een paar maanden spandoeken hangen waarin om het vertrek van de trainer en manger Rob Baan wordt gevraagd. De laatste wordt verantwoordelijk geacht voor het falende aan- en verkoopbeleid.

Komende weekeinde speelt Feyenoord in Brabant tegen RKC Waalwijk zijn laatste competitieduel vóór de winterstop. Tijdens de onderbreking rond de jaarwisseling vindt een onderhoud plaats tussen clubleiding en Van Marwijk over een mogelijke verlenging van zijn aflopende contract. Naar alle waarschijnlijkheid komt een einde aan de verbintenis die komende zomer in totaal vier jaar zal hebben geduurd. De vraag rijst of Feyenoord het contract met Van Marwijk niet eerder zal willen ontbinden en een tussentijdse vervanger wil aanstellen.

Tegen FC Twente kwam het gebrek aan aanvalskracht van Feyenoord weer pijnlijk aan het licht. FC Twente leidde, met dank aan de van Hannover 96 gehuurde Zwitser N'Kufo, binnen een half uur met 2-0. De geboren Congolees profiteerde tweemaal op fraaie wijze van de blunderende Rotterdamse defensie. Kuijt scoorde vlak voor rust nog tegen.

Na rust beslisten Collins John en Polak (strafschop) het duel in het voordeel van de thuisploeg. De tegentreffer van de Chileens Pardo was slechts goed voor de statistieken.

FC Twente

4

Feyenoord

2

Ruststand 2-1. 10. N'Kufo 1-0, 30. N'Kufo 2-0, 44. Kuyt 2-1, 56. John 3-1, 67. Polak 4-1, 86. Pardo 4-2. Schds: Haverkort. Tsch: 13.250. Gele kaarten: Zomer, Ouédraego, N'Kufo (FC Twente), Smolarek en Schreuder (Feyenoord).