De laatste Sesjun

,,Chet Baker is zeker twaalf keer geweest, een record. En hij is nooit te laat gekomen. Behalve op 12 mei 1988, toen hij zou optreden met Archie Shepp. Om half elf was hij er nog niet en is Shepp alleen begonnen. De volgende ochtend werd ik gebeld en bleek Baker die nacht te zijn overleden na een val uit zijn hotelkamerraam.''

Als Baker nog geleefd had, had producent Dick de Winter hem zeker nog een paar keer laten optreden in TROS Sesjun Live. Maar nu gaat het radioprogramma dezelfde weg als Baker. Programma nummer 1578 van aanstaande donderdag is de laatste live-uitzending. Als gevolg van Hilversumse bezuinigingsdrift verdwijnt daarna na meer dan dertig jaar de live-jazz uit de ether.

,,Ik werkte nog bij de VARA toen ik in 1970 de jazzclub van Ronnie Scott in Londen bezocht. Dat wilde ik ook in Nederland, en dan uitzenden op de radio. Maar bij de VARA hadden ze Michiel de Ruyter en Aad Bos; daar kwam ik niet tussen. Toen heb ik aangeklopt bij de TROS. Directeur André Meurs viel van zijn stoel toen ik het hem voorstelde. Maar hij gaf ons een kans, en op 17 mei 1973 hadden we onze eerste uitzending vanuit de Boerenhofstede in Laren.

,,Aanvankelijk waren mensen nogal sceptisch. De TROS en jazz, dat strookt niet, of het is studentenmuziek voor Gooise kak, dachten ze waarschijnlijk. Maar het liep als een trein. Op onze top hadden we honderdduizend luisteraars per aflevering. Internationaal is dat nog veel meer, omdat de Wereldomroep ons uitzendt in Canada, de VS en Australië.

,,Van het begin tot het einde heb ik de productie gedaan en Cees Schrama de presentatie. In dertig jaar tijd hebben we de formule nooit veranderd. Een band speelt tussen half tien en half elf een inloopset, en om elf uur begint de tweede set die live de lucht ingaat. Zelfs de grootste sterren zie je dan een beetje nerveus worden. Het blijft radio, hè.

,,Alles kon. Alleen dat experimentele kakel-kukel, daar deden we niet aan. De laatste jaren hebben we vooral veel Nederlandse groepen geprogrammeerd, afgewisseld met Europese jazz en Amerikanen. Iedereen is geweest: George Benson, Cleo Laine, Dexter Gordon, Sarah Vaughn, George Coleman, Jimmy Smith, Tony Williams, Stan Getz. Het is een lijst van hier tot de overkant. De enigen die ik helaas nooit te pakken heb kunnen krijgen zijn Miles Davis, Ella Fitzgerald en Oscar Peterson.

,,We hebben een schat aan materiaal op band. Daar gaan we komend jaar compilaties van uitzenden. Maar zonder het live-element is de angel wel uit het programma. En het is heel jammer voor de jonge muzikanten. Er zijn al steeds minder podia in Nederland, en nu verdwijnen wij ook nog.''

Laatste TROS Sesjun Live: 18/12, 23u, Radio 4.

    • Edo Dijksterhuis