Boca wint wereldbeker, Seedorf mist weer penalty

Boca Juniors heeft gisteren in het Japanse Yokohama de wereldbeker voor clubteams gewonnen. De Argentijnse voetbalploeg versloeg de Italiaanse kampioen AC Milan na het nemen van strafschoppen (3-1). Oud-Feyenoorder Tomasson had AC Milan voor rust op voorsprong gezet. Donnet maakte vlak daarna de gelijkmaker voor Boca. Tot en met de verlenging bleef de tussenstand 1-1.

Voor Milan misten de Nederlander Seedorf en de Italianen Pirlo en Costacurta alledrie een penalty. Alleen de Portugees Rui Costa scoorde voor de Italiaanse club in de strafschoppenserie. De misser van Costacurta zorgde uiteindelijk voor de beslissing. De Argentijnse doelman Abbondanzieri was de held van Boca. Zijn Braziliaanse collega Dida van AC Milan stopte één strafschop.

Voor Seedorf, die in 1998 met Real Madrid de wereldbeker won, was het in zijn elfjarige profloopbaan de vierde blunder van betekenis vanaf de penaltystip. Op het Europees kampioenschap in 1996 betekende zijn misser in de kwartfinale tegen Frankrijk uitschakeling voor het Nederlands elftal. Bij het verloren WK-kwalificatieduel in 1997 tegen Turkije schoot Seedorf de bal hoog over. Toen had hij zichzelf aangewezen als schutter. In de finale van de Champions League, in mei 2003 tegen Juventus, was zijn misser niet fataal. Milan won toen toch de Europa Cup.

Milan had in het bijna uitverkochte stadion van Yokohama, waar in 2002 ook de finale van het WK voor landenteams tussen Brazilië en Duitsland werd gespeeld, bijna de hele wedstrijd een veldoverwicht. De ploeg van trainer Ancelotti had zich grondig voorbereid op de wereldbekerfinale. Een deel van de selectie was vorig weekeinde al naar Japan gevlogen en hoefde dinsdag niet in actie te komen voor het duel in de Champions League tegen Celta de Vigo. Dit duel had voor Milan alleen financiële betekenis; de club was al geplaatst voor de achtste finales en kon zich tegen Celta een 2-1 thuisnederlaag permitteren.

Gisteren bracht de Italiaanse international Inzaghi in de verlenging bijna de beslissing. Zijn treffer werd door de Russische arbiter Ivanov afgekeurd wegens buitenspel. Inzaghi was in de tweede helft van de reguliere speeltijd ingevallen voor de Deen Tomasson die na zijn openingstreffer niet meer gevaarlijk was.

Boca Juniors, de regerend kampioen van Zuid-Amerika, stond voor de derde keer in vier jaar in de wereldfinale. In 2000 won Boca van Real Madrid, in 2001 was Bayern München te sterk. In totaal heeft Boca nu drie wereldbekers in de prijzenkast. De eerste zege was in 1977 op Borussia Mönchengladbach. Boca is de enige Zuid-Amerikaanse club die de wereldbeker na 1994 heeft gewonnen.

AC Milan miste gisteren de kans de wereldbeker als eerste club vier keer te winnen. Daarmee zouden de rossoneri recordhouder zijn geworden. Trainer Bianchi van Boca mag zich nu de eerste trainer noemen die de vergulde trofee drie keer heeft gewonnen. De wereldbekerfinale, die in 1960 met uit- en thuiswedstrijden werd ingevoerd en sinds 1980 op neutraal terrein in Japan wordt gespeeld, werd pas voor de vierde keer na een strafschoppenserie beslist.

In Buenos Aires werd de zege van de voetbaltrots uitbundig gevierd. Boca is dé volksclub in de Argentijnse hoofdstad en bracht onder anderen de internationale topspelers Maradona en Batistuta voort. Boca werd vorige maand voor de twintigste keer in de clubhistorie kampioen van Zuid-Amerika. De meest opvallende speler van Boca is de 19-jarige Tévez, die tegen AC Milan overigens alleen mocht invallen. De spelmaker staat in de belangstelling van de meeste Europese topclubs.

Cagna en Schelotto zijn geroutineerde internationals in een selectie die verder weinig ervaren is. Naar verwachting zullen Tévez en nog een handvol `wereldkampioenen' volgend seizoen naar Europa verhuizen. In het armlastige Argentinië hebben de grote voetbalclubs geen geld genoeg hun beste spelers vast te houden.

Boca Juniors

1

AC Milan

1

Ruststand 1-1. Boca wint na strafschoppen. 14 Tomasson 0-1, 29. Donnet 1-1. Schds: Ivanov (Rus). Tsch: 66.757. Gele kaarten: Perea (Boca), Kaka en Cafu (AC Milan).

STATISTIEKEN: pagina 17

STATISTIEKEN pagina 17