Bezwaar Kamer bij zelfstandig wonende tbs'er

Een kamermeerderheid wil dat minister Donner (Justitie) verantwoording aflegt over 157 tbs-gestelden die nog tijdens hun behandeling buiten de tbs-kliniek mogen wonen.

Woordvoerders van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 en van de PvdA noemen het ,,verbazingwekkend'' (CDA), ,,bizar'' (D66), en ,,in strijd met de wet'' (VVD) dat in totaal 157 tbs'ers zonder proefverlof buiten wonen, terwijl de verlofregeling voor tbs'ers dat in de meeste gevallen niet toelaat. Zij willen de minister hierover morgen mondelinge vragen stellen.

Een rondgang langs alle acht tbs-klinieken waarover deze krant zaterdag publiceerde, wees uit dat het totale aantal tbs'ers dat buiten woont, veel hoger ligt dan werd aangenomen. Ook bleek dat de klinieken daarvoor met instemming van het ministerie van Justitie vaak nieuwe verloftermen gebruiken, die niet in de wet staan. Ongeveer de helft van de 157 tbs'ers woont zelfstandig in gewone woonwijken, waar de politie bovendien vaak niet op de hoogte blijkt te zijn van de precieze achtergrond van de tbs'ers.

Het CDA wil Donner morgen vragen ,,hoe hij de veiligheid van de samenleving nu denkt te waarborgen'', aldus woordvoerder Joldersma. Op het moment wordt het aan de beoordeling van de klinieken zelf overgelaten wie buiten mag wonen, waarna het ministerie vrijwel zonder uitzondering toestemt. Het CDA vindt dat te riskant en wil algemene criteria, ook voor het inlichten van omwonenden of de politie.

,,Wat hier gebeurt is gewoon buitenwettelijk'', meent PvdA-kamerlid Wolfsen. ,,Zeker bij tbs moet zoiets wel in de wet staan.'' Wolfsen noemt het ,,meest gekke'' dat de politie vaak niet op de hoogte is. ,,Het gaat om mensen die in potentie heel gevaarlijk zijn, die al eens hebben bewezen heel gevaarlijk te zijn, dus daarvoor moeten eenduidige regels komen.''

Ook kamerlid Van der Laan (D66) noemt het ,,bizar dat zich een praktijk ontwikkelt buiten de wetgeving, omdat de wet kennelijk niet voldoet aan de behoefte van tbs-klinieken.''

Volgens Van der Laan ,,had de minister al naar ons toe moeten komen met een aangepaste wet''. VVD-kamerlid Griffith noemt het ,,onbegrijpelijk'' dat de huidige praktijk kon ontstaan: ,,Dit is in strijd met de wet en het toont aan dat het tbs-systeem als zodanig niet meer werkt. De inrichtingen zitten met de handen in het haar en slaan nu aan het experimenteren.''

Mits de kans op herhaling van een misdrijf als klein is ingeschat, mag ieder type delictpleger buiten wonen: roofovervallers, moordenaars en pedoseksuelen. Er hebben zich onder de 157 tbs'ers nog geen ernstige incidenten voorgedaan.