Arjen Robben maakt weer het verschil bij PSV

PSV boekte zaterdagavond een 3-1 overwinning op RKC. Van kwaliteitsverschil was slechts sprake als de geboren Groningen Arjen Robben aan de bal kwam. De lichtvoetige vleugelspeler van PSV was verantwoordelijk voor de voorzet waaruit Lucius al na twee minuten de score opende. Na de gelijkmaker van Teixeira zette Robben uit een moeilijke positie PSV opnieuw op voorsprong. Alleen bij PSV's derde treffer opnieuw van Lucius was Robben niet betrokken.

Robben, voor wie volgens voorzitter Van Raaij serieuze belangstelling bestaat van een niet nader genoemde Europese topclub, bepaalde het verschil. Dankzij de international kon PSV het duel ,,veilig over de drempel brengen'', zoals trainer Hiddink het naderhand omschreef.

Robben herhaalde zaterdag tegen RKC zijn sterke optreden in de Champions-Leaguewedstrijd tegen Deportivo la Coruña. Voor de speler leek het spekgladde veld soms een biljartlaken. Hiddink: ,,In zo'n zware reeks wedstrijden is dit een heel nuttige overwinning. De mentale kracht van de ploeg is de grote winst van vanavond.''

Met een memorabele 6-0 zege op Volendam stelde AZ de derde plaats voor de winterstop veilig. In alle euforie waarschuwde trainer Adriaanse voor het beeld van de wielrenner die na een lange, maar vergeefse ontsnapping met lege handen staat. De oefenmeester liet zich wijselijk niet verleiden tot al te positieve bespiegelingen en verkondigde dat de huidige nummer vier Feyenoord normaal gesproken boven AZ eindigt. De Rotterdammers hebben vijf punten minder dan de Alkmaarse nummer drie van de ranglijst. Feyenoord mag nog wel een inhaalduel spelen. De competitie is voor Adriaanse al geslaagd als Europees voetbal wordt afgedwongen.

Nauwelijks gehinderd door een kwaliteitsarm Volendam maakte AZ inderdaad een energieke indruk. Tot groot plezier van de voor Alkmaarse begrippen massaal meegereisde aanhang leidden de bezoekers dankzij treffers van Huysegems en Buskermolen bij rust al met 2-0. De zege van AZ kreeg gestalte na de rode kaart van Breinburg vlak na rust. De verdediger belette de doorgebroken Elkhattabi onreglementair de vrije doorgang. Perez (2) en Elkhattabi (2) drukten het enorme krachtsverschil in het laatste half uur uit met vier treffers.

NEC koestert twee tradities als aartsrivaal Vitesse op bezoek komt: winnen en vervolgens een goede reeks neerzetten. Aan de eerste traditie hield de club gistermiddag in stadion De Goffert vast: 2-0. Met het thuisduel tegen hekkensluiter FC Zwolle voor de boeg hebben de Nijmegenaren een prima mogelijkheid toch nog met goed gemoed de winterstop in te gaan.

De ploeg uit Arnhem kon alleen het eerste halfuur wedijveren met NEC. Dat resulteerde in een uitgelezen kans voor Zongo, maar doelman Gentenaar keerde diens inzet. Daarna nam NEC de regie over. Beide doelpunten vielen voor rust uit standaardsituaties. Ebbinge scoorde koppend uit een hoekschop, Govedarica knikte een vrije trap beheerst in de hoek.