Akkoord over belastingen in Duitse politiek

Na wekenlang touwtrekken hebben regering en oppositie in Duitsland afgelopen nacht een compromis bereikt over sociale hervormingen en belastingverlaging.

De lastenverlichting bedraagt maar de helft van hetgeen oorspronkelijk de bedoeling was. De regering-Schröder had een verlaging van de inkomstenbelasting van 15,6 miljard euro voorgesteld. Het compromis voorziet in een verlaging van 7,8 miljard. Het laagste belastingtarief daalt van 19,9 procent naar 16 procent, het hoogste van 48,5 naar 45 procent. In 2005 dalen de tarieven opnieuw.

Tegenover de lagere tarieven staan echter ook lagere subsidies. De bijdrage van de overheid aan de bouw van een eigen woning wordt met 30 procent gekort. Ook de vergoeding voor woon-werkverkeer wordt verlaagd. Kanselier Schröder zei dat hij graag een grotere stap had gezet, maar sprak ook van ,,een resultaat dat in orde is, dat men kan verdedigen. Dit is het signaal waarop de mensen in Duitsland zaten te wachten''.

Met het oorspronkelijke plan zou de economische groei in 2004 0,2 procent hoger zijn uitgevallen, aldus berekeningen van economische instituten. Daarnaast werd van de forse verlaging een belangrijk psychologisch effect verwacht. ,,Er blijft niet veel over'', aldus een financieel analist in Frankfurt vanochtend. Minister van Economische Zaken Wolfgang Clement verwacht ondanks de halvering van de verlaging tussen 0,2 en 0,6 procent meer eonomische groei.

De voorzitters van de grote partijen bereikten het compromis vanochtend om drie uur, na tien uur onderhandelen. De roodgroene regering heeft voor belangrijke financiële besluiten toestemming nodig van de door christen-democraten en liberalen gedomineerde Bondsraad, de deelstatenkamer. Nadat de bondsraad het leeuwendeel van Schröders hervormingspakket Agenda 2010 blokkeerde, zocht een parlementaire commissie wekenlang naar een compromis. Toen dat niet lukte, moesten de politieke kopstukken het van de parlementariërs overnemen.

De oppositie was weliswaar voorstander van lagere belastingen, maar vond het onverantwoord om de lastenverlichting voor 80 procent met nieuwe staatsschuld te financieren, zoals de regering wilde. Nu wordt slechts 25 procent gefinancierd met nieuwe schulden. De regering zal onder andere meer aandelen Deutsche Post en Deutsche Telekom verkopen dan voorzien om zo de lastenverlichting te helpen financieren.

De oppositie zag op haar beurt af van de eis om het algemeen verbindende karakter van CAO's aan banden te leggen. Daarmee ontloopt sociaal-democraat Schröder een confrontatie met de vakbonden. De bonden moeten wel een duidelijke versoepeling van de ontslagbescherming slikken.

    • Michel Kerres