Yello

Popmuziek is voor het Zwitserse duo Yello nooit minder geweest dan conceptuele kunst. Frontman Dieter Meier wist in het bijna 25-jarig bestaan altijd de indruk te wekken dat zijn betrokkenheid bij het popbedrijf een amusante distractie bood van zijn bezigheden als dada-kunstenaar, zakenman/miljonair en lid van het Zwitserse nationale golfteam, terwijl Boris Blank op de achtergrond bleef als briljant manipulator van elektronica en studiotechniek. Samen schiepen ze de blauwdruk voor elektronische popduo's als Erasure en de Pet Shop Boys, terwijl ze door hun banden met The Residents en hun pionierswerk op videogebied een aura van avant-gardistische pioniers behielden. In de jaren tachtig was Yello dank zij de hits I love you en The rhythm divine (met Shirley Bassey) het meest zichtbaar, waarna ze hun energie staken in filmmuziek en ze door dance-coryfeeën als Carl Craig en Moby werden aangemerkt als `Godfathers of Techno'.

Des te verheugender is het dat Yello op het twaalfde album, The Eye, nog even relevant klinkt als ooit tevoren. Meier bewijst zich opnieuw als een meester in het bedenken van luchtige concepten, met abstracte danstracks die hij leven inblaast door er wilde verhalen bij te bedenken over mysterieuze jungleritmes, transdimensionale ruimtereizen en het leven op de planeet Dada, `direct verbonden met de geest van een man die alleen in muziek kan denken'. Daarmee wordt ongetwijfeld de met zijn apparatuur vergroeide Boris Blank bedoeld, die de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica in stelling brengt om gevarieerde popmuziek te maken met een warm kloppend hart en een contemporaine chillout-factor, waarbij de Duitse techno-laptopper Ian Pooley advies leverde. Zangeres Jade Davies geeft soul aan de elektropop van Lost in space en Time palace, terwijl Dieter Meier op de achtergrond blijft met sonore zingzegrefreinen en de droge humor van Planet Dada, waarin hij met computerstem een robotachtig `oe!' en `ah!' scandeert. In de instrumentale tracks Tiger dust en het door een computergestuurd latinritme voortgedreven Indigo bay toont Yello zich de oude meester van het elektrogenre; inventiever dan Kraftwerk en vele malen onderhoudender dan de retro-nieuwlichterij van Fischerspooner.

Yello: The Eye (Motor/Universal)

    • Jan Vollaard