Wat doe je met twee ton?

Zes jaar geleden raakte ik door een ongeval volledig in de WAO. De veroorzaker zegde netto 200.000 euro toe voor kosten, smartengeld en inkomstenderving. De losse WAO-flodders uit Den Haag geven onzekerheid: partnertoets, niet erkennen van whiplash bij herkeuring en dergelijke. Wat doe ik met dit geld om financieel zoveel mogelijk onafhankelijk te blijven? Financieel ziet het er zo uit: vrouw, 45 jaar. WAO, met pensioenopbouw. Partner met gemiddeld inkomen, gemeenschap van goederen, weinig contanten. Kinderen 15 en 18 jaar. Spaarhypotheek 90.000 euro, tweede hypotheek 25.000 euro voor een verbouwing. Overwaarde 125.000 euro. Kapitaalverzekering sinds 1994. Waar ik zelf aan denk: maandlasten verlagen door tweede hypotheek en het boetevrije deel van de spaarhypotheek af te lossen. Schenking aan de kinderen voor hun studie. Groen beleggen en sparen of iets anders zonder veel risico, maar dat wel wat opbrengt over langere termijn. Moet ik ook iets regelen zodat het voor mij persoonlijk blijft?

(C.H. van D.)

U benadert de kwestie te veel vanuit de besteding van die twee ton. U moet eerst een financieel plan laten maken, omdat uw leven ingrijpend is veranderd. Daaruit volgen zinvolle bestedingen. Het extra aflossen van uw schulden is altijd goed, maar in schenken aan de kinderen zie ik niets. En waarom u ineens groen wilt beleggen, begrijp ik evenmin. Wanneer u iets voor u zelf wilt, kunt u ook denken aan een levenslange, direct ingaande lijfrente, bijvoorbeeld. Maar die moet uit uw financiële plan rollen.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele