Vier wenken voor het koningskind: Maak ons gek

Je bent je gewicht in goud waard, dus ik hoop dat je moeder en vader er alles aan doen om je uit de Quote-500 te houden.

Er is dat beroemde verhaal van Haroun al-Rashid, de legendarische koning uit Bagdad, die overdag koning was en 's avonds zich onherkenbaar onder de gewone mensen begaf. Het beeld dat we voorgeschoteld krijgen in de Metro Goldwyn Mayer productie van dit illustere verhaal is dat ook de gewone mensen in Bagdad onder wie Haroun al-Rashid zich begaf, er behoorlijk mooi en gezond uitzagen. De realiteit is anders en niet alleen in Irak.

Ik raad je af om je al te veel onder het volk te begeven, noch overdag, noch 's nachts, ze zullen onmiddellijk doorkrijgen dat je niet van hen bent en er daarna alles aan doen om ervoor te zorgen dat je voor het krieken van de dag overal bent, behalve in je paleis. Ze zullen uitgekeken op je raken en niet zo goed weten wat ze met je aanmoeten. Wees wel zo eerlijk mogelijk als maar kan naar het publiek toe. Openhartigheid is heden ten dage een pre in deze kermis van overlevingskunst.

Vertel ons de waarheid, dus ook met hoeveel kilometer per uur je de bocht bent uitgevlogen, wie je laatste scharrel was, hoeveel blaffers de portier onder zijn arm had, hoeveel voorkennis er in het spel was, want de waarheid duurt misschien niet het langst, maar wordt je in Nederland makkelijker vergeven dan de leugen. Wie liegt maakt nergens aanspraak meer op, of je nou Rashid of Amalia heet.

Doorbreek de familie-traditie die er altijd vanuit is gegaan dat de mensen goedgelovig zijn en je het een en ander wel willen vergeven.

En ik hoop dat je de prinses wordt die niet alleen op Waterconferenties en Koninginnedagen wordt gesignaleerd, maar zich ook durft te vertonen in de mooiste uitdossingen, in Monaco, Buenos Aires, al was het maar om de mindere goden onder ons groen en geel van nijd en jaloezie te maken. Spreek Nederlands met een mooi accent.

Verbind je naam aan die nieuwe religie in Nederland die tango heet. Nog een ding: maak ons gek, want over dertig, veertig jaar als je leven als mogelijke koningin zal beginnen, zullen we waarschijnlijk verstoken zijn van verhalen, van iets om ons over op te winden, we zullen weer snakken naar mysteries, verhalen, mythen – probeer daarom van je leven een mooi verhaal te maken, voor mijn part met veel speelschulden, maar wel met het hart op de juiste plek. Laat bovenal altijd iets te raden zijn. En natuurlijk krijg je de onvermijdelijke cadeaus. Laat het enige serieuze cadeau dat je voor je naamdag krijgt, een koele, leren, zwarte zweep zijn die goed in de hand ligt en waarmee je dit land op zijn ransel kunt geven. Men kijkt er al jaren naar uit.

Abdelkader Benali is schrijver.

    • Abdelkader Benali