Valse Van Gogh mogelijk toch echt

In het dorpje Portets is op het laatste moment een veiling van een omstreden schilderij van Van Gogh afgelast, omdat het Van Gogh Museum het werk nogmaals op echtheid wil onderzoeken.

Dat heeft het veilinghuis uit het plaatsje in zuidwest Frankrijk bekend gemaakt. Het Van Gogh Museum was niet bereikbaar voor commentaar.

Het gaat om een schilderij dat in 1991 gekocht is voor 1500 euro op de vlooienmarkt van Montreuil aan de rand van Parijs. Het zou vandaag worden geveild en naar verwachting 1 tot 1,5 miljoen euro opbrengen. Als het werk echt blijkt te zijn, is het een veelvoud daarvan waard.

In Frankrijk heeft de veiling de afgelopen week al veel publiciteit gekregen. De discussie over de authenticiteit van het schilderij laaide fel op, waarbij vooral voorstanders van het werk zich lieten horen.

Het veilingbedrijf was van plan vandaag het werk te verkopen zonder dat vaststond dat het echt was, toen het Van Gogh Museum donderdag aan het einde van de middag plotseling liet weten het aan een tweede inspectie te willen onderwerpen. In 1992 was het kort na de vondst al eens door een deskundige van het museum onderzocht en door hem afgedaan als vals. Andere Van Gogh-kenners zijn al lange tijd van mening dat het werk wel echt is. Een situatie die vaker voorkomt bij schilderijen, zeker bij die van Vincent van Gogh.

Het gaat om een klein werk geschilderd met olieverf op hout. Het is gesigneerd met `Vincent'. Er zijn enkele landbouwers op te zien en een door twee paarden getrokken ploeg. Volgens een Franse deskundige, Benoît Landais, is het schilderij gemaakt in 1883 en wordt er in een van Van Goghs brieven aan zijn broer Theo naar verwezen. Ook zou het voorkomen op een inventarislijst uit 1890. Technisch onderzoek in Italië zou aangetoond hebben dat de pigmenten uit de 19-de eeuw dateren en dat de gebruikte kleuren ook voorkomen op Van Goghs waarvan zeker is dat ze echt zijn. Bij een andere test zou vast zijn komen te staan dat de vernis van een soort is die Van Gogh vaker gebruikte. Dat de voorstelling typisch Van Gogh is, stond al langer vast.

Het Van Gogh Museum heeft het veilinghuis laten weten dat het nieuwe onderzoek binnen drie maanden afgerond zal zijn. Deskundige Landais zal zich, als het museum overtuigend aantoont dat het werk vals is, nooit meer met Van Gogh bezighouden, zo liet hij vrijdag weten.