Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met Jaap de Hoop Scheffer die in januari als secretaris-generaal van de NAVO naar Brussel vertrekt. Verder een debat tussen Elco Brinkman van de Nederlandse bouwondernemingen en Tweede-Kamerlid Marijke Vos van GroenLinks over wat er een jaar na de parlementaire enquête in de bouwwereld is veranderd. Ned.3, 12.10-13.03u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Vlucht uit de hemel. Portret van een fundamentalistisch jongensinternaat op Centraal Java. Door de recente aanslagen op een discotheek op Bali in oktober 2002 en het Marriott hotel in Jakarta afgelopen juli en de uit internaten afkomstige daders heeft de gematigde islamitische gemeenschap van Indonesië een grimmig gezicht gekregen. Ned.3, 20.55-21.50u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden: Schubertiade. Zie tv-vooraf. Ned.3, 11.00-12.00u.

Matinee opera: Madama Butterfly. Madama Butterfly was in de enscenering van Robert Wilson bij de Nederlandse Opera een drama zoals het niet eerder is gezien. In de zeer nuttige inleiding van Roeland Hazendonk op de tv-registratie legt Wilson helder uit waarom hij afrekent met alle Japanse detaillering en komt tot een abstractie die alle ruimte geeft tot het luisteren naar de muziek van Puccini. Juist dan ontstaat er een hartverscheurend drama met de dimensie van een Griekse tragedie: ,,Er gebeurt niets en toch wordt je een verhaal verteld.'' Uniek is ook de gechoreografeerde droomwandeling van het zoontje dat aan het slot zijn vader ziet als de moordenaar van zijn moeder. Ned.3, 13.03-15.47u.

R.A.M. Onder meer aandacht voor de Franse ontwerper Philippe Starck en een gesprek met de Nederlandse ontwerpster Ineke Hans. Verder een vraaggesprek met het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss en naar aanleiding van Gerard Reves 80ste verjaardag een optreden en een gesprek met muzikant Spinvis (Erik de Jong). Ned.3, 19.33-20.55u.

Close-up: Antoni Tàpies. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.03-0.03u.

Wintertijd. Columnist en schrijver Remco Campert praat over zijn schrijverschap en beeldfragmenten van Deanna Durbin, Thelonious Monk, Conny Stuart en Beach Boys. RTL5, 22.25-23.30u.

DRAMA

Lieve mensen. Eerste aflevering van een zesdelige dramaserie over twee ex-verslaafden. Met Peter Blok en Loes Luca. Ned.3, 22.10-22.43u.

FILM

›rnens øye/Het oog van de adelaar (Peter Flinth, 1997, Denemarken). Grootscheepse middeleeuwse avonturenfilm met een inventieve koningszoon, goede en slechte ridders en een reddende arend. Bekroond op Cinekid 1997. Ketnet, 11.05-12.30u.

Return to Oz (Walter Murch, 1985, VS). Ontmythologiserende modernisering van de The Wizard of Oz (1939). In onguur Oz laat Dorothy (Fairuza Balk) zich vergezellen door een kip. BBC1, 14.25-16.10u.

Mädchenjahre einer Königin (Ernst Marischka, 1954, Oostenrijk). Een jaar voordat regisseur Marischka met Romy Schneider aan de Sissi-trilogie zou beginnen, maakte hij deze kostuumfilm waarin zij koningin Victoria speelt. Tegen alle huwelijksplannen in laat zij haar oog vallen op de Duitser Albert von Sachsen Coburg. VRT, 15.10-16.55u.

.Ultimo tango a Parigi / Last Tango in Paris (Bernardo Bertolucci, 1972, Italië/Frankrijk). Vermaard, destijds geruchtmakend vehikel voor narcistische Marlon Brando. Als Amerikaanse weduwnaar domineert hij in een leeg Parijs' appartement een louter seksuele relatie met Maria Schneider. Yorin, 23.25-1.40u., onderbroken door reclame.

.She's So Lovely (Nick Cassavetes, 1997, VS). Zoon Nick verfilmde oud scenario van vader John Cassavetes en imiteerde schaamteloos diens schijnbaar geïmproviseerde filmstijl. Onhandig drama over ontembare liefde tussen twee drinkies, van wie de man in een psychiatrische inrichting belandt, wordt tot grote hoogte gebracht door spel van Sean Penn, die in Cannes de acteursprijs kreeg. BBC2, 0.50-2.20u.

.Penny Serenade (George Stevens, 1941, VS). Intrigerende combinatie van melodrama en romantische komedie, door regie van Stevens en hoofdrollen van Cary Grant en Irene Dunne boven het gemiddelde. Echtpaar verliest kind, adopteert een ander en wordt wederom door het noodlot getroffen. Maandag, 11.35-13.30u.

RADIO

Radio 1-journaal. Parlementaire redacteuren bij kranten, tijdschriften, radio en televisie kiezen in een rechtstreekse uitzending de beste politicus van het jaar 2003. Ze spreken zich ook uit over de slechtste politicus en het politieke talent. In het eerste uur wordt met politici teruggekeken op het jaar 2003. Politieke hoogte- en dieptepunten passeren nogmaals de revue. Tevens een piano-optreden van minister De Geus van Sociale Zaken. Radio 1, 12.04-14.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een debat over dierenactivisme met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en de nieuw op te richten omroep Nútopia, Bernd Timmerman, historicus en onderzoeker naar de dierenrechtenbeweging en Erik de Gier van het Dierenbevrijdingsfront. 747AM, 13.03-15.00u.

Opium. Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van volksschrijver Gerard Reve een uitzending over zijn leven en oeuvre met Reve-kenner Tom Rooduijn, columnist Theodor Holman, schrijver Herman Koch, collectioneur Peter van Bergen en een aantal liefhebbers van het werk van Reve. Radio 1, 19.04-20.00u.

Voor 1 nacht. Acteur Peter Tuinman vertelt onder andere over zijn rol in het toneelstuk Cyrano de Bergerac. Radio 1, 0.04-1.00u.