Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Uit Deens onderzoek blijkt dat bij kindersterfte de gevolgen voor de gezondheid van de ouders veel groter zijn dan tot op heden werd aangenomen. Verder opent oud-Sovjetpresident Gorbatsjov vandaag de tentoonstelling Het Russische landschap in het Groninger museum. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de visquota voor kabeljauw in de Noordzee. Michael Gorbatsjov laat zijn licht schijnen over de recente Russische verkiezingen. Ned.3, 22.20-23.07u.

KUNST/LITERATUUR

The big read final. Rechtstreeks vanuit het Royal Opera House in Londen de bekendmaking van het geliefdste boek, gekozen door de Engelse televisiekijkers uit een reeks boeken die sinds april via een reeks televisieprogramma's met veel discussie onder de aandacht werden gebracht. Gasten bij deze finale o.m. John Humphrys, Ruby Wax, John Sergeant, Alistair McGowan en Jerry Hall. Zie ook www.bbc.uk/bigread. BBC2, 22.00-23.30u.

Kunst ... omdat het moet. Afsluiting van de serie met de vertoning van de met veel filmfestivalprijzen onderscheiden documentaire Montage van een eeuw (Nós que aqui estamos, por vós esperamos) van de Braziliaanse filmmaker Marcela Masagão met muziek van de Belg Wim Mertens. Herh. 2000. Ned.2, 0.02-1.28u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Uit enquêtes blijkt dat Belgen graag ontwikkelingshulp geven, meer dan een miljard euro per jaar. Volgens professor Piet Emmer van de Leidse universiteit helpt die vrijgevigheid niet en is ontwikkelingshulp zelfs schadelijk. Hij debatteert hierover met Mieke Molemans, voorzitter van de humanitaire organisatie 11-11-11 en met Geert Vanneste, die al 20 jaar ontwikkelingswerk in Afrika doet. Canvas, 22.35-23.25u.

Zij gelooft, zij niet. Derde aflevering van een nieuwe reeks gaat over de dood en het geloof. In Bijna-dood ervaring: God bestaat niet wil Dave aan de hand van zijn bijna-dood ervaring uitleggen dat god niet bestaat, terwijl Marc door diverse sterfgevallen in zijn omgeving juist de stap naar het geloof heeft gemaakt. Ned.1, 22.45-23.15u.

AMUSEMENT

Droog Brood: Teer. Visueel cabaret met Peter van de Witte en Bas Hoeflaak als het duo Droog Brood. Ned.3, 23.07-23.45u.

DOCUMENTAIRE

Animal nightmares. Tegenover elke mens bestaan er 200 miljoen insecten op aarde. Bernard en Ray zijn doodsbang voor sommige insecten. Ray gaat in therapie voor zijn fobie, Bernard probeert zijn angst voor kakkerlakken zelf te overwinnen. National Geographic, 20.30-21.00u.

FILM

.Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, Engeland). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm werd destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Alec Guiness personificeert onweerstaanbaar de Britse mentaliteit. Ook met William Holden, Jack Hawkins. VRT, 14.15-16.50u.

Spaceballs (Mel Brooks, 1987, VS). Melige parodie van anarchistische geinponem Brooks op `Star Wars'-trilogie steekt en passant ook de draak met films als `Raiders of the Lost Ark', `Alien' en `Star Trek' en verschijnselen als merchandising. Iele acteur Rick Moranis fungeert als satirische tegenhanger van Lord Darth Vader. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voortdurende explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. Net5, 21.00-23.45u., onderbroken door reclame.

The Hunt for Red October (John McTiernan, 1990, VS). Sean Connery is een klassiek veldheer, militair strateeg én filosoof, die met zijn nucleaire onderzeeboot over wil lopen naar Amerika in Koude-Oorlogsthriller naar bestseller van Tom Glancy. Yorin, 21.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Gladiator (Rowdy Herrington, 1992, VS). Goed gemaakte genre-film van de lopende band. Zoon James Marshall van drankzuchtige John Heard levert zich uit aan louche bokspromotor Brian Dennehy en neemt het tenslotte op tegen slechte zwarten en corrupte blanken. VRT, 23.50-1.31u.

Gossip (Collin Nutley, 2000, Zweden). Verfrissend komische film uit Zweden. Negen actrices doen auditie voor hoofdrol in remake van Greta Garbo's Queen Christina. Ned.3, 0.15-2.23u.

The Boxer (Jim Sheridan, 1997, VS/Ierland). IRA-terrorist wil na 15 jaar gevangenis niets meer met terrorisme te maken hebben, opent in Oost-Belfast een boksschooltje en papt aan met jeugdliefde, dochter van een IRA-baas. Boksen is een alle kanten op stuiterende metafoor in film die een gelaten afkeer ventileert van het geweld van alle partijen in Noord-Ierland. Net5, 1.50-3.40u., onderbroken door reclame.

RADIO

Opium. Gesprek met poetry slammer Quirien van Haelen (22) die opgenomen is in de nieuwste poëziebijbel van Gerrit Komrij. Verder theatermaker Geert Kimpen over zijn voorstelling over het leven van de Franse componist Hector Berlioz en oud-correspondent Peter Brusse over de biografie van prinses Diana door haar butler Paul Burrell. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met Irak-woordvoerder van het instituut Clingendael Dick Leurdijk. De expert, die zichzelf duider noemt, heeft door zijn werk alle illusies verloren. Radio 1, 0.04-1.00u.