Stormmeeuw

De volksmond wil: als er storm op komst is, dan zwermt de stormmeeuw uit de kust ver naar het binnenland. Vandaar de naam voor deze fijnzinnig gebouwde meeuw, kleiner dan de zilvermeeuw en met een minder `wrede kop', zoals mijn geliefde vogelboek Zien is kennen! schrijft. Hij heet dan ook wel kleine zilvermeeuw of zeekob. Op de wijde graslanden van de Noordoostpolder zag ik de stormmeeuw (Larus canus) bij honderden. Een dag later stak er vanuit het noord-oosten een straffe, ijzige wind op. Deze meeuw is herkenbaar aan zijn citroengele snavel en groengele poten. De stormmeeuw heeft geen inktzwarte vleugeltoppen zoals zijn sterk gelijkende kameraad de drieteenmeeuw, maar iets gevlekte. Deze vogel leeft niet alleen van vis, eieren, zaden en bessen, ook maakt hij andere meeuwen voedsel afhandig door ze na te jagen, zodat ze het eten laten vallen. De stormmeeuw is een veelvuldig voorkomende broedvogel in Nederland. Zijn verenkleed is prachtig stralend; daar bestaat maar één woord voor: parelwit.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks