Ruzie over Europese kledingmaat

Onenigheid tussen Nederland en Duitsland vertraagt de invoering van een nieuwe, betere Europese maataanduiding voor kleding. De Nederlandse kledingsector verwijt de Duitsers tegenwerking.

Aanvankelijk zou eind volgend jaar één Europese maatcode worden ingevoerd, waarbij rekening wordt gehouden met de veranderde lichaamsvormen. Op de laatste vergadering van de Europese mode-industrie wees Duitsland dit onverwachts af. Beide landen verwachten dat invoering van een nieuw maatsysteem twee jaar vertraging oploopt.

In opdracht van het Europese Normalisatie Instituut zou Nederland een nieuwe maataanduiding bedenken. De afmetingen van borst, taille en lengte bepalen deze code; bij pantalons en rokken zijn dat heup, taille en beenlengte. Voor een doorsnee Nederlandse vrouw met maat 38 zou de nieuwe code 334 worden. Als één of twee afmetingen afwijken, zoals langere benen, geldt een andere code. Deze code is zo nauwkeurig dat passen in een kleedhokje bijna overbodig wordt. NIPO-onderzoek wijst uit dat 45 procent van de consumenten ontevreden is over de huidige pasvorm.

De door Duitsland voorgestelde code gaat uit van 72 maten, in de `Nederlandse' variant zijn in theorie 999 verschillende maten mogelijk. Volgens Raymond Rijs van Modint, die de Nederlandse kledingsector vertegenwoordigt, is de Duitse code te beperkt. ,,Rond 40 procent van de Europeanen zou buiten die 72 maten vallen.''

Rijs zegt dat Duitsland dwarsligt, omdat de machtige postorderbedrijven (Otto, Neckermann, Quelle) de aanpassing te kostbaar vinden. Bovendien willen ze het liefst alleen goed verkochte, dus een beperkt aantal, maten in hun magazijnen hebben hangen. ,,Zij sturen aan op de bulk''. Ook speelt volgens Rijs mee dat de nieuwe kledingcode niet door Duitsers is ontwikkeld: ,,Het is een politiek verhaal.'' Filialen van Duitse postorderbedrijven in Nederland zouden de Nederlandse code steunen.

Europeanen zijn de laatste jaren dikker en langer geworden, waardoor kleding slechter past. Ook verkoopt de industrie vaker in heel Europa, zodat kleding volgens de maten van bijvoorbeeld de Zweedse winkelketen H&M of het Spaanse Zara meestal niet goed past in andere landen.

De nieuwe voorzitter Hans-Günther Just van de kledingmatencommissie van het Europese Normalisatie Instituut is hoofd kwaliteit kleding bij Otto. Hij ontkent de belangen van de postorderbedrijven. ,,We vinden het Nederlandse maatsysteem niet praktisch. Honderden verschillende soorten mensen bestaan niet.''

Een ander deel van de Europese maataanduiding gaat wel door. Volgend jaar worden de maten small, medium, large en extra-large in Europa gelijkgeschakeld. Dan is een Italiaans small T-shirt net zo klein als een Nederlands small T-shirt.

    • Frits Baltesen