Querida Máxima,

Een zwangerschap lang heb ik je bericht over het voornaamste nieuws uit je geboortestad. Het Buenos Aires dat jij alleen nog maar kunt waarnemen als je door de omsingeling van de jou omringende fotografen weet heen te kijken.

Aan definitieve conclusies wil ik me nog niet wagen maar het eerste gezicht valt bepaald niet tegen. Je hebt een heerlijke stad verlaten.

En dat is geen particuliere observatie. De Argentijnse hoofdstad zal de komende jaren worden bezocht door een nieuwe groep landverhuizers. In een artikel op de opiniepagina van het dagblad La Nación rept de in Rome wonende Argentijnse journalist Sebastián Alvarez Murena zelfs van een nieuwe immigratiegolf uit Europa richting Argentinië. Deze keer zijn het geen Italianen of Spanjaarden die, zoals honderd jaar geleden, op de vlucht voor armoede, in Latijns Amerika een nieuwe toekomst zoeken. De nieuwe Europese immigranten zijn ,,artistiek, culturele vluchtelingen''. Mensen die een bestaan zoeken zoals dat in het begin van de vorige eeuw in Europa gebruikelijk was.

Terwijl de verpauperde Argentijnen de wijk nemen naar Europa en dagelijks in lange rijen staan voor Europese consulaten, bedelend om een visum trekken de Europeanen op hun beurt de oceaan over. Ze kopen voor een prikkie een prachtig appartement in Recoleta of San Telmo, laten zich in antieke cafés bedienen door beleefde obers met een servet over de linkerarm en vluchten voor de vonken van de godsdienstoorlog in eigen land.

Recente cijfers bevestigen de stijgende belangstelling van Europeanen voor Argentinië. Het aantal toeristen uit Europa is het afgelopen jaar royaal verdubbeld in vergelijking met 2002. Het gaat om ongeveer een half miljoen mensen. Vooral Engelsen, Spanjaarden, Duitsers en Italianen komen op bezoek. De Europese luchtvaartmaatschappijen KLM uitgezonderd hervatten vluchten naar Argentinië of breiden het aantal in hoog tempo uit.

Toch heb jij, als jonge prinsessenmoeder, nog niet zo'n rare beweging gemaakt. Het is misschien wel zo verstandig Amalia groot te brengen in 't Holland van boterhammen met kaas, warme groente en hopjesvla. Hier leeft meer dan de helft van de kinderen onder de armoedegrens. En de jeugd uit de betere kringen is spuugverwend en eet alleen maar schnitzels die ze hier aanstellerig milanesa noemen met aardappelpuree. En ze gaan veel te laat naar bed. Tot middernacht hangen de kleintjes met hun ouders rond in de winkelcentra waar ze snoepen van kolossale dulce de leche ijsjes.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Argentijnen per dag gemiddeld twee uur te weinig slapen. Dat leidt onvermijdelijk tot groeiproblemen. De Argentijnen zijn niet voor niets een kop minder groot dan de Hollandse slungels. En zeker in jouw geval kun je beter geen risico nemen. Want met een slaperig klein koninginnetje speel je als land in de wereld van vandaag de dag natuurlijk geen rol van betekenis. En als het echt moet, kun je straks altijd nog met de hele koninklijke familie vluchten naar Argentinië.

Enfin, inmiddels zweet de spuitsneeuw hier van de ramen. Ik wens jullie prettige dagen met het prinsesje in de kribbe. Slaap maar eens lekker uit met de kerstdagen. Bij je tweede baby gaan we gewoon weer fijn e-mailen. Ik blijf voorlopig nog wel even. Un beso fuerte.

Buenos_Aires@nrc.nl

    • Marcel Haenen