PvdA worstelt met kandidatenlijst EU-verkiezingen

De PvdA heeft met moeite de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in juni 2004 vastgesteld. De achterban ging niet akkoord met de voordracht van het partijbestuur. Zittend europarlementariër Dorette Corbey klom daardoor van de waarschijnlijk onverkiesbare achtste plaats op de lijst naar de vierde positie. Die `rehabilitatie' heeft Corbey, die de afgelopen weken voor zichzelf campagne voerde in de partij, voornamelijk te danken aan afdelingen uit het noorden van het land. Die probeerden haar eerst op de derde plaats verkozen te krijgen, na lijsttrekker Max van den Berg en Jan Marinus Wiersma. Zij zijn beiden nu ook al europarlementariër. Nieuwkomer Edith Mastenbroek won die strijd echter. Radio-1-journalist Thijs Berman, voorgedragen voor de vierde plaats, verloor daarna echter het pleidooi: 57 tegen 43 procent. De andere kandidaten schoven vervolgens automatisch een plaatsje op. De achtste positie bleef over voor Emine Bozkurt, een jonge kandidate van Turkse afkomst. De PvdA heeft in het huidige Europees Parlement zes zetels.

Gerectificeerd

Kandidatenlijst PvdA

Het artikel PvdA worstelt met kandidatenlijst EU-verkiezingen (13 december, pagina 3) wekt de indruk dat Radio-1-journalist Thijs Berman niet op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen staat. Berman, voorgedragen voor de vierde plaats, is op de vijfde plaats terechtgekomen.