Overvaller trekt `spoor van dreiging' door Nijmegen

Een 41-jarige man heeft gisteren in het centrum van Nijmegen tot drie keer toe geprobeerd een bank te overvallen. Pas na het verlaten van het derde bankfiliaal, een postkantoor, kon hij door de massaal uitgerukte politie worden aangehouden. De man dreigde een granaat te laten ontploffen als hij geen geld zou krijgen. De politie wil niet zeggen of er geld is buitgemaakt. Ook is nog niet bekend of de man in het bezit was van explosieven. In de bankfilialen zijn geen explosieven aangetroffen. Bij de zoekactie zette de politie ongeveer honderd agenten, speurhonden en een helikopter in. Volgens korpschef B. Poelert van de politie Gelderland-Zuid is er in Nijmegen ,,een spoor van dreiging door de stad getrokken''. Door de grote politie-inzet en het afsluiten van enkele straten ontstond er urenlang een grote verkeerschaos in en rond Nijmegen.

De overvaller – een ,,bekende van de politie'' – probeerde kort na het middaguur bij het filiaal van de Rabobank aan het Keizer Karelplein geld los te krijgen. Aan de balie gaf hij een briefje af met een eis tot geld. Hij verklaarde dat in zijn tas een handgranaat had. Het personeel en de bezoekers werden gedwongen het pand te verlaten. Lange tijd was onduidelijk of de overvaller zich nog in het pand bevond. Op het moment dat de politie en het Explosieven Opruimings Commando zich klaar maakten om het pand te doorzoeken, kwam rond 13.00 uur de melding dat er een poging was gedaan om een filiaal van de Fortisbank te beroven.

De politie waarschuwde hierop alle banken in Nijmegen en plaatste de filialen in het centrum onder observatie. Toen de man zich bij het hoofdpostkantoor meldde, kon hij bij het verlaten van dit pand door een arrestatieteam worden aangehouden. De politie sluit niet uit dat de man ook verantwoordelijk is voor een vierde poging een bank te overvallen, vrijdagmorgen. De man heeft volgens de politie al meerdere delicten in Nijmegen gepleegd.