NOS-journaal 1

Uit het hart gegrepen, dat artikel van Gerard van Westerloo in het maandblad M (NRC Handelsblad, 6 december).

Het NOS-journaal blijft steeds meer achterlopen bij de gebeurtenissen en de veenbrand van onvrede in het land. ,,Waar zijn de journalisten?'', vraagt de chef Research van het journaal zich af. Inderdaad, waar zijn ze? Nooit van gehoord, krijg je soms de indruk. Als het over iets gaat waar je toevallig wat vanaf weet, merk je dat. Alleen de opinie van zittende macht komt aan het woord.

`Staat of straat?' Een thema dat geen thema is. Er is nog zoveel tussen de officiële opinie van de staat en de lekengesprekken in de straat. Hoor en wederhoor, daar gaat het om. Veelzijdige informatie, niet alle opinies van een kant. ,,We horen bij de gevestigde orde'', zegt de hoofdredacteur van het journaal, ,,we stemmen PvdA of GroenLinks.'' Als kijker merk je dat.

Alle nieuws is vanuit een richting gekleurd. Of het nu om Irak gaat, de obligate weerzin tegen Amerika, de kritiekloze aanvaarding van milieustandpunten, het klimaat, of de fictie van `groene stroom'. Een paar wetenschapsredacteuren, en nu eens niet van linkse stempel, zouden wonderen doen.

Voorlopig zie ik nog niets veranderen, daarvoor moet de druk uit de samenleving veel groter worden. Journaille van NRC Handelsblad, hier is je kans: een paar maanden natrekken van de berichten van het journaal, die ze zelf niet natrekken (zoals ze zelf zeggen). Het zou onverwachte vergezichten opleveren. En een prachtig stuk journalistiek...

    • Prof.Dr.Ir. F.H. Kreuger