`Met Baker is niets mis'

De Amerikaanse president Bush heeft het gisteren opgenomen voor ex-minister James Baker. Deze goede vriend van de familie Bush is door de president recent benoemd tot speciale gezant voor de schuldensanering van Irak.

The New York Times waarschuwde gisteren voor potentiële belangenverstrengeling, gezien de zakelijke banden van Baker. In een commentaar wees de krant erop dat Baker een adviseurschap bekleedt bij een investeringsmaatschappij die zaken heeft gedaan met de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Baker is bovendien werkzaam voor het advocatenkantoor dat de belangen heeft verdedigd van de onderneming Halliburton. Dit bedrijf, tot 2000 geleid door de huidige vice-president Dick Cheney, is momenteel negatief in het nieuws omdat het mogelijk 128 miljoen dollar te veel in rekening heeft gebracht bij wederopbouwwerk in Irak.

Bush vindt dat deze zaken de integriteit van Baker niet aantasten. De ,,zeer ervaren'' oud-bewindsman is de juiste persoon voor de ,,belangrijke missie'', zei Bush. Woordvoerder McClellan van het Witte Huis voegde daaraan toe dat de zakelijke belangen van Baker zijn getoetst en dat er geen bezwaren naar voren kwamen.

Baker begint maandag aan een reis langs onder meer Moskou, Parijs en Berlijn. Hij wil bereiken dat landen waarbij Irak in het krijt staat een deel van deze schulden schrappen. Zijn missie wordt bemoeilijkt door het eerder deze week uitgelekte Amerikaanse standpunt dat tegenstanders van de oorlog in Irak, zoals Frankrijk en Duitsland, niet kunnen meedingen naar lucratieve Amerikaanse contracten voor de wederopbouw van Irak.