Lamb doet druk en zingt zeurderig

Triphop mag het niet meer heten, want dat was een trend van negen jaar geleden. Op de slippen van Portishead en Tricky kwam het Engelse duo Lamb met een vergelijkbare combi van zweefmuziek en voorzichtige hiphopritmes, hier en daar aangevuld met wat elementen uit de drum'n'bass en dubreggae.

De trend mag voorbij zijn, maar de uitgangspunten van Lamb blijven hetzelfde. In het live-circuit wonnen Andrew Barlow en Louise Rhodes tienduizenden zieltjes, omdat ze een menselijke factor toevoegden aan de computers die in de dance de dienst uitmaken en die meestal niet voor een boeiend schouwspel zorgen. Cruciaal was hun toevoeging van echte drums en contrabas, naast de omfloerste hippiezang van podiumvlinder Rhodes.

Lambs vierde album Between Darkness And Wonder is zo mogelijk nog zweveriger dan het debuutalbum uit 1997, met een wollige klank die het goed doet in het moderne Ikea-interieur. Live vertolkt Lamb nauwelijks nummers die op traditionele popliedjes lijken, maar wordt datzelfde dikke tapijt van hoogpolige klanken uitgerold. Een heerlijk vertrouwd geluid met veel bassig gebonk, waarin veelvuldig getrommel op Afrikaanse percussie-instrumenten de aandacht moest afleiden van het feit dat de meeste muziek op tape stond. Belangrijkste man op het podium was dan ook niet Barlow met zijn denkbeeldige dirigeerstokje, maar de dienstbare technicus achter het mengpaneel die ook de trommels en de flesjes met bronwater aanreikte.

Er werd druk gedaan met fiere armgebaren en uitzinnige aankondigingen van een bas- of drumsolo, maar muzikaal gebeurde er bitter weinig. Lou Rhodes kon dansen op blote voeten wat ze wilde; daarmee bracht ze nog geen melodie in haar zeurderige zangpartijen.

Uiteindelijk was het de menselijke factor die Lamb in de steek liet, want na een uurtje kreeg Rhodes keelpijn en moest ze na een vluchtige toegift naar bed met een warme kruik. Heel zielig voor haar, maar de monotone non-muziek van Lamb klonk als een natte krant met een gouden lintje eromheen. Daarop stond met grote letters: ,,TRIPHOP, uiterste verkoopdatum 31 december 1997''.

Concert: Lamb. Gehoord: 12/12 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 13/12.

    • Jan Vollaard