KINDERVRIJ BESTAAN 1

Het discussiëren over wel of geen kinderen is uiteraard een beladen onderwerp (Doe het niet! Kindervrije vrouwen van Corine Vloet, Leven &cetera 6 dec). Ik ben vader van twee jonge kinderen (4 en 6 jaar). Dan kent u mijn uitgangspunt. Ik verbaas mij over hetgeen Corine Vloet opschrijft over dit onderwerp. Het komt op mij over als een poging te bewijzen dat ze het toch écht aan het rechte eind heeft als ze géén kinderen krijgt. Terecht merkt ze op dat het aantal vrouwen dat vrijwillig kinderloos blijft, sterk stijgt en dat deze vrouwen vaak nooit een kinderwens hebben gehad. Volgens mij betekent dit dat bewust kinderloos blijven maatschappelijk geaccepteerd wordt (of begint te worden). Voor mij hoeven deze vrouwen zich niet te verdedigen. Maar waarom moet je je dan afzetten tegen het wél hebben van kinderen? Er zijn maar bijzonder weinig mensen die `langer nadenken over de beslissing een auto te kopen dan om een kind te nemen', schrijft ze. Integendeel, de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt gemiddeld nog steeds. En door goede seksuele voorlichting is tienerzwangerschap in Nederland een nauwelijks voorkomend probleem. Wel een probleem is dat vrouwen na hun 35ste verjaardag gaan bedenken toch eigenlijk wel een kind te willen. Dat leidt tot meer problematische zwangerschappen, kinderen met handicaps en ongelukkige ouders. Ik zou daarom willen benadrukken dat diegenen die `eigenlijk nog wel kinderen willen' dat vooral niet moeten uitstellen.

    • Alfred Boom