Kelis

Aan de nieuwe Kelis vallen twee dingen op: de indrukwekkende krullenbos van deze New Yorkse zangeres is niet langer fel roze of dito groen, maar organisch bruin. En de productie, op haar eerste twee albums ferm in handen van The Neptunes, is deze keer over meerdere producerteams verdeeld.

Dat is nog niet zo'n domme stap. Chad Hugo en Pharrell Williams drukten vooral op haar vorige album, Wanderland, hun stempel zo diep dat Kelis zelf in de verdrukking kwam, ook al omdat in echt memorabele melodieën niet haar kracht ligt. Nu liggen de vijf Neptunes-producties vrolijk en afwisselend te glimmen tussen de bijdragen van Andre 3000, die wel erg dicht bij het Outkast-geluid blijft, Dallas Austin, die knap aansluiting vindt bij het hoekige Neptunes-geluid, en Raphael Saadiq, die Kelis een iets te gewoon r&b-jasje aanmeet. Het allersmakelijkst is de eerste single `Milkshake': evenveel novelty-effect als diepgang in een fantastisch percussieve Neptunes-productie.

Kelis: Tasty (Star Trak, distr. Virgin)

    • Jacob Haagsma