Jan Raas?

Wegens een meningsverschil vertrekt manager Jan Raas 1 januari voortijdig bij de wielerploeg van de Rabobank. Heeft Raas gefaald?

Gerrie Knetemann, oud-ploeggenoot Raas en nu bondscoach KNWU: ,,Ik wil Raas geen falen verwijten, want daarvoor heeft hij teveel goede dingen gedaan. De Raboploeg heeft best succes gehad. Ik denk dat de chemie tussen Raas en de Rabo-directie gewoon voorbij is. Bij het aankoopbeleid kun je vraagtekens zetten, maar dat is ook een verantwoordelijkheid van de directie. Als ze binnen een paar jaar een podiumplaats in de Tour willen, wordt de uitvoering moeilijker. En als je alleen renners met een schoon blazoen (geen doping- en blessureverleden, red.) wilt aantrekken, wordt de spoeling dun. Een aankoop kan ook een jaar minder presteren. Dat kun je Raas niet in de schoenen schuiven.''

Walter Godefroot, manager bij T-Mobile (voorheen Telekom): ,,Het vertrek van Raas is geen beoordeling van zijn kwaliteiten, maar komt door een verschil van inzicht. Misschien is de chemie voorbij; huwelijken gaan ook uit elkaar. Raas wordt als manager afgerekend op de prestaties van Leipheimer en Freire (dure buitenlandse aankopen, red.). Als het slecht gaat, krijgt de manager de schuld. Maar een aankoop is een gezamenlijke beslissing van de manager en ploegleider. Ik ken Raas als een correcte man. Het is geen dictator die zegt `die en die nemen we'. Misschien was het voor Raas moeilijk het overzicht te houden door de complexiteit bij Rabo, met jeugdploegen en dergelijke.''

Cees Priem, oud-ploeggenoot Raas en oud-ploegleider TVM: ,,Het uitblijven van succes komt niet door het falen van Raas, want er zijn altijd anderen bij betrokken. Dat hangt van zoveel factoren af. De doorstroming vanuit de jeugd is er niet gekomen, maar daar zijn de directe begeleiders en de ploegleiders ook voor verantwoordelijk. Tja, Raas is inderdaad eindverantwoordelijke. Hij heeft teveel vertrouwen gehad in zijn eigen personeel. Ik denk dat de Rabobank een andere oplossing had moeten zoeken dan het vertrek van Raas.''

Erik Dekker, wielrenner Rabobank, ontdekt door Raas: ,,Raas heeft geen rare aankopen gedaan. Luttenberger was geen succes, maar de komst van Leipheimer en Freire juich ik toe. Rabo is alle jaren goed geweest, behalve dit jaar. We hebben ook veel pech gehad in de Tour (val kopman Leipheimer in tweede etappe, red.). Dat kan Raas niet kwalijk worden genomen. Van de renners heb ik nooit kritiek gehoord als zou de afstand tussen Raas en de ploeg te groot zijn. Raas werkt achter de schermen en wij hebben als renners direct met de ploegleiders te maken. Raas heeft niet gefaald. Problemen tussen de werkwijze van Raas en Rabo zijn de oorzaak van zijn vertrek.''

Peter Winnen, oud-ploeggenoot Raas: ,,Jan is van de oude generatie met de filosofie dat de sponsor zich niet te veel moet bemoeien met het sportieve stuk. Raas heeft niet echt gefaald bij Rabo. Hij was een genie en een strateeg op de fiets en ik neem aan dat hij die capaciteiten als manager heeft gebruikt. De gebrekkige doorstroming vanuit de jeugd kun je Raas niet aanwrijven, daar hebben andere begeleiders een rol in. Misschien was het Rabo Wielerplan te pretentieus. Raas is gedreven en heeft een grote passie voor de sport. Hij verdient een mooier afscheid.''

Hennie Kuiper, oud-ploeggenoot Raas en gastheer Raboploeg: ,,De prestaties van de Raboploeg worden te zwak afgeschilderd. Er zijn goede dingen gebeurd, zoals de wereldbeker van Erik Dekker. Misschien waren de verwachtingen te hoog. De realisatie van de doelstellingen is van veel factoren afhankelijk. Daar kun je Raas niet persoonlijk op aanspreken. Ik denk niet dat Raas te ver van de ploeg stond. Voor de renners was de wedstrijdorganisatie goed. Het vertrek van Raas komt door een zakelijk meningsverschil. Er zijn nieuwe mensen in het Rabo-management die een andere voorstelling hebben van het Wielerplan.''

    • Pieter de Vries