Italianen drinken gedwongen uit de kraan

,,Deze waterflessen worden 24 uur per dag bewaakt'', staat er op een bordje bij een stapel flessen in een supermarkt te Verona. Elders in Italië schudden klanten met de flessen. Huisvrouwen laten hun mineraalwater controleren door de politie.

Heel Italië is in de ban van de Acquabomber sinds op 19 november de elfjarige Luca Toniolo in Mantova in Noord-Italië ziek werd van het drinken van water uit een fles: brandend gevoel in de maag en in de keel. Sindsdien zijn er 130 gevallen van vergiftiging gemeld.

Duidelijk is dat de daders het water met een injectienaald infecteren, meestal met bleekwater, ammoniak of aceton. De politie arresteerde drie personen in drie steden, maar denkt dat de echte daders nog op vrije voeten zijn.

Er doen allerlei theorieën de ronde. Gisteren meldde het weekblad Panorama dat het zou gaan om een commerciële oorlog. Producenten van zuiveringsfilters voor kraanwater zouden de mineraalwaterbranche een slag willen toebrengen. Feit is wel dat er enorme economische belangen gemoeid zijn. Geen volk drinkt zoveel water uit de fles als de Italianen. Enerzijds omdat ze hun leidingwater niet vertrouwen, anderzijds omdat ze massaal zijn gevallen voor de gezondheidscultus. De gemiddelde Italiaan drinkt 160 liter mineraalwater per jaar. Dat een liter net zoveel kost als duizend liter leidingwater verandert daar niks aan. De branche zet jaarlijks 3 miljard euro om.

De opmerking van minister van Volksgezondheid Girolamo Sirchia dat mensen nu het beste kraanwater kunnen drinken, sloeg dan ook in als een bom bij de mineraalwaterproducenten. Sirchia beweert dat drinkwater in Italië goed gecontroleerd wordt en gezond is. Ettore Fortuna, directeur van de federatie Mineracqua, reageerde geprikkeld: ,,Er is een groot verschil tussen kraanwater dat gezuiverd is en mineraalwater dat zuiver is, door God zelf aan de mens gegeven.''