H. Berlioz: La Révolution grècque

Terugkijkend op het muziekjaar 2003 zien we dat 2003 het jaar was van de viering van de 200ste geboortedag van de Franse componist Hector Berlioz, geboren op 11 december 1803 in La Côte Saint-André (Isère) en overleden op 8 maart 1869 in Parijs. Berlioz was in de Europese muziekhistorie het Franse equivalent van Richard Wagner, tien jaar later geboren. Beide componisten waren omstreden wegens megalomanie en hun buitengewoon grote ego's. Trots op zichzelf waren zij terecht, want alleen zijzelf zagen in hoe uniek en vernieuwend zij waren. Zestien grote koorwerken van Berlioz, heerlijk werk maar in onze streken vrijwel onbekend, vullen twee cd's van het orkest van het koor Les Eléments en het orkest van Toulouse o.l.v. Michel Plasson. Het titelstuk is La Revolution grècque, een heroïsche scène als een ode aan de vrijheidsstrijd van de Grieken tegen de Turken waaraan ook Lord Byron deelnam en waarvoor hij zijn leven gaf. Berlioz roept Sparta op ten strijde met de woorden van de Marseillaise: `Aux armes!'

H. Berlioz: La Révolution grècque (EMI Classics 5 57633)

    • Kasper Jansen