Eurotop over grondwet zit vast

De Europese regeringsleiders hebben gisteren geen vooruitgang geboekt bij hun onderhandelingen over het Europees grondwettelijk verdrag. Zij gingen gisteravond omstreeks negen uur apart of in groepjes in Brussel eten, nadat de huidige EU-voorzitter, de Italiaanse premier Berlusconi, een gezamenlijk diner had afgezegd.

De EU-voorzitter sprak gisteravond één voor één met de regeringsleiders om te zoeken naar mogelijkheden voor compromissen. Hij werd geassisteerd door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Frattini, en zijn vice-premier, Fini. Terwijl onder anderen premier Balkenende nog wachtte op zijn beurt, waren de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder al samen naar een restaurant vertrokken.

De Poolse premier Miller en zijn Spaanse collega Aznar hielden voet bij stuk: ze weigerden een nieuw systeem van stemmen te aanvaarden. Ze zouden daardoor aan macht verliezen ten opzichte van de drie jaar geleden in Nice gemaakte afspraken. Miller, aan zijn rug gewond door een ongeval met een helikopter, was in een rolstoel en met een ziekenhuisbed naar Brussel gekomen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, De Palacio, vertelde dat Berlusconi had gezegd een compromisvoorstel over dit moeilijkste punt van de onderhandelingen op zak te hebben. Maar de EU-voorzitter wilde niet zeggen wat dit voorstel was. ,,Wanneer het een kwestie wordt van alles of niets, dan wordt het niets, dan geven wij een hand en gaan wij weg. Dan gaan verder op basis van de afspraken van Nice'', aldus De Palacio.

Chirac en Schröder toonden zich beiden net zo onwrikbaar als de Spaanse en Poolse regeringsleiders. Verandering van de voorstellen die de zogeheten Europese Conventie eerder dit jaar hierover heeft gedaan zou volgens Chirac ,,de aard aantasten van de unie die wij willen bouwen''. Hij zei dat het democratisch is bij besluitvorming in de EU rekening te houden met de bevolkingsomvang van landen. Derhalve zou Duitsland beduidend meer stemgewicht moeten krijgen dan Polen of Spanje. Berlusconi beloofde de regeringsleiders dat hij vanmorgen een compromisvoorstel zou doen, waarna zij om elf uur hun onderhandelingen zouden hervatten. Hij zei in ieder geval zondagochtend om elf uur voor de tv te willen zitten voor de voetbalwedstrijd om de wereldbeker tussen zijn eigen AC Milan en Boca Juniors uit Buenos Aires.

De Duitse minister van Financiën, Eichel, beschuldigde Nederland er gisteren van de sfeer op de top te vergiftigen door te eisen dat in de grondwet garanties komen voor naleving van de begrotingsafspraken in het Stabiliteitspact.

UITHAAL EICHEL: pagina 5