De eskimo-look

Bezitters van schapenbontlaarzen vertellen aan Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst) hoe ze zonder sokken de winter door komen.

Ugg's zijn al jaren favoriet onder de Australische surfdudes. Het zijn laarzen van schapenleer, gevoerd met honderd procent schapenbont. Waterdicht, heerlijk warm, vormloos en erg duur (vanaf 200 euro). Je kunt ze aan blote voeten dragen, want je krijgt er geen zweetvoeten in.

Volgens Yvonne van Cosmic Cosboys uit de P.C. Hooftstraat die dit merk al vier jaar verkoopt, heeft de naam toch echt wel met het uiterlijk van de laars te maken. ,,Ugg – ugly, iedereen vindt ze lelijk, maar het zijn heerlijke buitenlaarzen.'' Volgens Yvonne heeft het plotselinge succes zeker te maken met het feit dat heel Hollywood momenteel op Ugg's loopt met Jennifer Lopez en Kylie Minogue voorop. Maar in Hollywood is het toch niet echt koud?

Volgens Katherine is dat ook niet echt nodig: ,,ik draag ze zonder sokken en in de zomer draag ik ze ook gewoon onder een rokje''. Zij komt uit Amerika en studeert in Limburg. Thuis had ze al over deze nieuwe rage gelezen in People Magazine. Na een zoektocht op Internet heeft ze ze online kunnen kopen. ,,Ik heb ze bijna altijd aan, maar ik draag ze toch echt niet onder een rok'', zegt Miriam, ook verkoopster bij Cosmic Cowboys.

Elsa draagt een variant. Ze heeft ze gekocht bij Taft en vond ze helemaal perfect. ,,Ik was op zoek naar net-onder-de-knie-laarzen. Boven-de-knie-laarzen vind ik zo dellerig'', zeg Elsa. ,,Het zijn net eskimolaarzen, maar ze zijn toch elegant en ik kan er niet mee uitglijden.'' Op de vraag of ze deze laarzen heeft gekocht naar aanleiding van de Ugg-trend haalt ze vragend haar schouders op. ,,Nooit van gehoord.''

Ook Annemieke draagt haar Ugg's vaak blootsvoets. Ze heeft ze in september aangeschaft en sindsdien niet meer uitgedaan: ,,ik kreeg de tip van een vriendin en dacht bij mezelf: die moet ik hebben''. Wat ze vooral opvallend aan het fenomeen vond was dat ze niet alleen te koop waren bij de Skihut, een specialistische sportwinkel in Scheveningen, maar ook bij een hele chique schoenwinkel in Den Haag.

Het schijnt dat men in Noorwegen in de disco de langharige variant al draagt. De volgende trend?

    • Willy Bakker