`De drie musketiers, 't zijn erg goeie vrienden'

STRAKS KRIJGT dankzij Tabaksblat de aandeelhouder meer macht. Ze zijn op de beurs al lang aan de macht. Aandeelhouders van KPN verkochten hun aandelen massaal toen de onderneming vertelde dat zij volgend jaar geen 1,5 miljard euro, maar 1,4 miljard euro winst zou maken. De koers tuimelde met bijna 9 procent.

En waarom? Omdat vanwege de marktautoriteiten KPN net als zijn concurrenten de tarieven voor vast naar mobiel met 40 procent moet verlagen. Dus als straks de autoriteiten de tarieven voor sms eveneens willen verlagen – volgens de Consumentenbond nu ruim 10 keer schandelijk zo hoog als de kostprijs – zal de koers wel helemaal een opdoffer krijgen.

EURONEXT BEHOUDT zijn Franse beurstopman, ondanks de afspraak dat nu een Nederlander aan de beurt zou zijn. ,,Als er een geschikte kandidaat was geweest, dan was die het geworden'', zei de president-commissaris. In heel Nederland niemand? In heel Nederland vindt alleen de tweede man dat merkwaardig. Hij stapte op.

EEN ACCOUNTANT van PricewaterhouseCoopers werd persoonlijk 3 miljoen euro door de neus geboord. Hij had dat bedrag in het geheim van de topman van Amstelland bedongen. In ruil daarvoor zou hij de koers van een overnamekandidaat met zijn boekenonderzoek goedkoper proberen te maken. De topman van de projectontwikkelaar ontkent. Diens contract wordt niet verlengd. ,,Het is evident dat er een relatie is'', zei president-commissaris Cor Boonstra. Cor Boonstra? Ja, so what?

HAGEMEYER, armlastig distributeur van kabels en schakelaars, verliest eveneens zijn topman. De man krijgt twee maal zijn jaarsalaris als vertrekpremie mee, nog eens duizend banen worden geschrapt. Tweemaal zo veel jaarsalaris als Tabaksblat wil – tenzij volgens Tabaksblat één jaarsalaris onredelijk zou uitpakken. Pakt eenmaal niet altijd `onredelijk' voor topmanagers uit?

VOOR GOEDE doelen is in Nederland vorig jaar zo'n 800 miljoen euro opgehaald. Collectes brachten bijna 60 miljoen euro op. Uit subsidies en acties van derden kwam bijna 940 miljoen binnen. Dat is samen 1,8 miljard euro. Trek daar zeg 200 miljoen aan subsidies van af. Blijft er 1,6 miljard euro over. Dat is vrijwillig 100 euro per Nederlander per jaar. 16 miljoen Robin Hoods.

DE DUITSER wordt almaar optimistischer over zijn economie. Sinds zomer 2000 staat de index niet zo hoog. De euro ook niet. In oktober kelderde de export van het grootste exportland ter wereld met het hoogste percentage sinds tien jaar. Duits optimisme: himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

PAUL WOLFOWITZ, de Amerikaanse onderminister van Defensie, sluit bondgenoten als Duitsland en Frankijk uit van de 18,6 miljard dollar aan Amerikaans belastinggeld voor de wederopbouw van Irak. Uit een oogpunt van ,,nationale veiligheid''.

Zijn aanbestedingsbrief was op internet nog niet verschenen, of een storm van verontwaardiging stak op. Aan de Duitse bondskanselier legde de Amerikaanse president uit dat, ook als landen als Duitsland Irak zijn schulden kwijtschelden, zij niet daardoor op contracten voor Irak moeten rekenen. Het internationale aanbestedingsrecht dan!, riep Schröder. ,,Internationaal recht?'' zei Bush, ,,Ik bel mijn advocaat.''

GROOT-BRITTANNIE, een van de EU-economieën die nog wel goed presteren, voegt zich in de rij met een hoger begrotingstekort dan in euroland toegestaan wordt. Maar de Britten voeren oorlog, geven al 6 miljard pond méér aan defensie uit, bezuinigen niet op defensie zoals Nederland.

Intussen voeren Balkenende, Bot & Zalm hun strijd op: iedereen in euroland moet zich aan de begrotingsafspraken houden, Duitsland en Frankrijk voorop.

`De drie musketiers, 't zijn hele goeie vrienden

Ze kennen geen tijd, hun wereld is zo klein

Waar zijn de problemen, wat kan er verkeerd gaan

Tussen de rue Saint Jean en 't Hertoginnenplein.'

(van de cd Tegenlicht van Johan Verminnen)

    • Paul Friese