Dagblad Metro moet weer rectificeren

Dagblad Metro moet op last van de rechter een column van Pamela Hemelrijk rectificeren. In haar column van 29 oktober suggereerde Hemelrijk dat de Beuningse burgemeester Zijlmans betrokken was bij moord. Het is de tweede keer in korte tijd dat een columnist van Metro op de vingers wordt getikt. Vorige maand oordeelde de rechter dat een column van Luuk Koelman over Gretta Duisenberg nodeloos grievend was.

In haar column suggereerde Hemelrijk dat burgemeester H. Zijlmans van Beuningen betrokken was bij de gewelddadige dood van afvalbaas Jan Burgers uit Weurt, afgelopen september. Ook betichtte Hemelrijk Zijlmans van machtsmisbruik. Zijlmans spande een kort geding aan tegen Hemelrijk en de hoofdredactie van Metro.

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam vindt de beschuldiging van machtsmisbruik niet laakbaar. Hemelrijk heeft zich hierbij gebaseerd op artikelen in dagbladen met daarin dezelfde beschuldigingen. Omdat deze bladen niet hoefden te rectificeren, hoeft Metro dat op dit punt ook niet, aldus de rechter.

Wel acht de rechter dat de column ,,gedeeltelijk beledigend'' is ten opzichte van Zijlmans. Voor de beschuldiging van betrokkenheid van de burgemeester bij de gewelddadige dood van Burgers bestaat volgens de rechter geen enkel feitelijk aanknopingspunt. Metro moet daarom binnen twee werkdagen in de krant en op de website een rectificatie plaatsen. Volgens de rechter is de vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd. De suggestie van betrokkenheid bij moord is volgens de rechter kwetsend en nodeloos grievend.

Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur van Metro, accepteert het oordeel, maar noemt het ,,verrassend''. Dijkgraaf: ,,We hadden verwacht dat de rechter juist de beschuldiging van machtsmisbruik niet zou tolereren.'' Volgens Pamela Hemelrijk is het haar ,,onmogelijk gemaakt'' om in hoger beroep te gaan, aangezien niet zij maar Metro is veroordeeld. Hemelrijk kan als freelancer niet rectificeren, Metro wel.