Athene

Vaste prik bij de voorbereiding van Olympische Spelen is het onderdeel `beveiliging'. Een honds karwei. Kun je van een hotel of een zwembad zeggen dat het klaar is, beveiligingsmaatregelen zijn nooit af. Zeker met de recente aanslagen in Istanbul op het netvlies, zal Griekenland er alles aan doen om ervoor te zorgen dat terroristen tijdens de Spelen geen kans krijgen. Voorlopige ramingen gaan uit van de inzet van 40.000 agenten, 10.000 militairen, marineschepen, radarvliegtuigen en luchtafweergeschut. Voorts zal de NAVO assistentie verlenen bij het controleren van het Griekse luchtruim. Dat is nog niet alles: volgens de krant Athens News heeft de metrodirectie 24.000 gasmaskers besteld alsmede detectors om chemisch en ander onheil op te sporen. Afgelopen zomer vonden al oefeningen plaats van Griekse elitetroepen te water. FBI-topman Mueller had het hoofd beveiliging van de Spelen voorgehouden: houd met alles rekening en neem nu maatregelen. Toch zijn Israëlische officials er niet gerust op, daarvoor vinden ze de houding van hun Griekse counterparts te relaxed: ,,De klok tikt door, maar zij nemen de tijd'', tekende Athens News recent op uit de mond van een Israëliër die anoniem wilde blijven. De kosten van alle maatregelen worden geschat op meer dan 650 miljoen euro. Mocht het straks toch fout gaan, wijs dan niet in de eerste plaats naar de Grieken. Compleet gestoorde terroristen zijn niet te stuiten.

Dit is de vijftiende aflevering van een serie over de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene.

    • Anna Visser