Anky is middelpunt trieste soap

De soap rondom amazone Anky van Grunsven bevat alle aspecten van menselijk en dierlijk leed. Toch blijft ze hoopvol gestemd. ,,Salinero gaat voor mij door het vuur.''

In januari viel Anky van Grunsven van haar paard en brak ze haar bovenbeen. Ze lag nog in het ziekenhuis, toen haar hond werd overreden. Het dier kreeg een spuitje en overleed. Van Grunsven was net terug in het zadel, toen Idool overleed, een paard dat ze aan een leerling had verkocht. De grootvader van deze amazone tracht nu via een gerechtelijke procedure iets van de aankoopsom terug te vorderen. Daarna overleed een schoonzusje van Anky's partner Sjef Janssen na een vijf jaar durende strijd tegen kanker en kort daarna overleed ook de echtgenote van een goede vriend van Janssen.

Na het winnen van de Nederlandse titel voor dressuurruiters in Nijmegen kreeg Van Grunsven weer last van haar gebroken been. De amazone was wederom geruime tijd uitgeschakeld, aangezien de bouten en platen waarmee de gebroken botten waren vastgezet, verwijderd moesten worden. Ze was hiervan nog niet hersteld, of bij haar moeder werd een gevaarlijke tumor achter het oog geconstateerd, die ogenblikkelijk operatief verwijderd moest worden.

Haar moeder is haar grootste fan, maar ze heeft haar nog nooit een wedstrijd zien rijden. Vlak voordat haar dochter de piste betreedt, sluipt zij van de tribunes en loopt onder de tribunes te ijsberen tot het applaus heeft geklonken. Onlangs werd bij de vader van Anky, Wim van Grunsven, longkanker vastgesteld. Afgelopen donderdag bleken na onderzoek in het ziekenhuis geen uitzaaiingen te zijn; komende vrijdag wordt hij geopereerd.

Slechts negen maanden voor aanvang van de Olympische Spelen in Athene reed Van Grunsven tijdens Jumping Indoor Maastricht voor het eerst sinds bijna een jaar de wedstrijdring binnen. Tot en met de drafonderdelen in de Grand Prix ging het met Gestion Salinero heel aardig, maar met galopperen kon de negenjarige ruin niet imponeren. Van een score die halverwege de proef ruim boven de 75 procent lag, zakte de combinatie naar net boven de 70 procent.

Van Grunsven: ,,Ik weet dat we foutjes hebben gemaakt, maar daar maal ik niet om. Ik ken de oorzaak en weet hoe ik ze de baas kan worden. Vanaf nu gewoon keihard doorwerken en dan zijn we in Athene daar waar we ongeveer willen zijn.'' De amazone legde beslag op de vierde plaats, net voor haar eeuwige rivale Isabell Werth, die met Satchmo vijfde werd. De achterstand in de Grand Prix van Van Grunsven op winnares Heike Kemmer met Bonaparte was echter beperkt, waardoor zij in staat moet worden geacht morgenochtend in de kwalificatie voor de wereldbeker hoog te eindigen.

Van Grunsven, gisteren in Maastricht: ,,We hebben een jaar achter de rug dat je in je stoutste fantasie niet had kunnen bedenken. Zoveel tegenslag en pech! Maar ik put moed uit het gegeven dat Salinero voor mij door het vuur lijkt te willen gaan en dan kan ik hem toch niet teleurstellen.''

    • Jacob Melissen