Afrekening binnen Bulgaarse worstelaarsmaffia

Te midden van winkelend publiek werd zaterdag op de Dam een Bulgaarse crimineel doogeschoten. De moord lijkt een afrekening in het criminele milieu van Oost-Europa.

,,Konstantin Dimitrov heeft de Bulgaarse geheime dienst geholpen Joca Jocic te arresteren'', zegt de Bulgaarse journalist Momchil Indjov van het dagblad Trud. Indjov is speciaal voor de moord afgelopen zaterdag op Dimitrov, alias `Samokovetska', naar Amsterdam gereisd. ,,Maar'', zegt hij, ,,dat is één van de geruchten rond zijn dood''.

Konstantin Dimitrov werd zaterdagmiddag te midden van winkelend publiek op de Dam doodgeschoten. Een uur na de liquidatie werd een verdachte, een 37-jarige Nederlander, gearresteerd in een café aan de Hemonystraat.

Het bericht in de Bulgaarse media, dat de verdachte een paar keer in Sofia is geweest, kan niet door het openbaar ministerie worden bevestigd. De 37-jarige Nederlander beroept zich op zijn zwijgrecht, zegt de OM-woordvoerder. De verdachte zou ter zake van geweldsdelicten bekend zijn bij de politie. Het vuurwapen dat volgens getuigen door de verdachte in een gracht is gegooid, wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. Ook het gerucht dat de schutter zou zijn bijgestaan door ,,een man met een tas'', wordt in het onderzoek meegenomen, bevestigt de woordvoerder van het OM.

Bij de schietpartij werd een Bulgaarse fotomodel, de 23-jarige Tsetsi Krassimirova, in het hoofd geraakt. Ofschoon de kogel nog niet is verwijderd, verkeert zij niet meer in levensgevaar, aldus het OM.

Zowel Dimitrov als Jocic staan bekend als leiders van de criminele milieus in respectievelijk Bulgarije en Servië. Sreten `Joca' Jocic werd in juni vorig jaar in Sofia aangehouden en een paar maanden later aan Nederland uitgeleverd. Hij zit momenteel in een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) wegens het schieten op een Nederlandse politieman in 1991.

Op het uitleveringsverzoek aan de Bulgaren staat dat Joca onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op 23 september 2000 op `topcrimineel' Jan `de snor' Femer en die op een andere topcrimineel Sam Klepper, 10 oktober 2000. Daarnaast wordt Joca in verband gebracht met tal van liquidaties in binnen- en buitenland. Een beschuldiging die door de advocaat van Joca, J.Boone, naar het rijk der fabelen wordt verwezen. ,,Joca wordt in de media zonder enige onderbouwing tot de Bin Laden van de Lage Landen gemaakt'', aldus Boone.

Journalist Indjov legt er de nadruk op dat de link met Joca vooralsnog ,,onbewezen'' is. Maar, gaat hij verder, ook op Aruba, waar een andere aan Dimitrov gerelateerde Bulgaarse misdadiger, Poli Pantev, werd vermoord, hoorde hij ,,van bronnen dicht bij de politie'', dat hier eveneens het handwerk van Joca werd vermoed.

Hoe het met de mogelijke betrokkenheid van Joca bij deze liquidaties ook zij, zeker is dat Bulgaarse en Joegoslavische criminelen al jaren met elkaar samenwerken. Een samenwerking die kon ontstaan door twee min of meer ongerelateerde politieke gebeurtenissen.

Worstelaars en gewichtheffers waren tot de val van de Muur (december 1989) de troetelatleten van de staat. Na de ineenstorting van het communistische regime kwamen deze krachtpatsers plotseling op straat te staan, en vonden instinctief een niche in de `protection racket', oftewel de afpersingsindustrie. Samen met oud leden van de politie en de geheime dienst organiseerden zij zich tot criminele netwerken. Volgens de journaliste Tanya Mangalakova van Le Courier des Balkans, maakt Konstantin Dimitrov ook deel uit van de 'worstelaars-maffia'. De georganiseerde misdaad kon in Bulgarije echter pas tot grote bloei komen door het VN-embargo van Servië. Dat schrijft de Amerikaanse correspondent van The Atlantic Monthly, Robert D. Kaplan, (Hoods against Democrats, 1998). De schaarste in Servië en het aanbod aan smokkelwaar dreef de criminelen van de buurlanden in elkaars armen.

Ter illustratie van de samenwerking tussen de krachtsporters en leden van voormalige, communistische machtsgroepen wijst Indjov op de arrestatie dit jaar van een voormalige Bulgaarse politieman. De Bulgaar werd aangehouden in Griekenland op verdenking van het invoeren van xtc uit Bulgarije. De meeste xtc die Bulgarije bereikt, komt uit Nederland, zegt de journalist van Trud. Daar ligt weer een tweede mogelijke verklaring voor de ontijdige dood van Dimitrov, zegt hij: Dimitrov zou niet hebben betaald voor een xtc-transport uit Nederland.

Zeker is dat het laatste jaar een aaneenschakeling van moorden en schietpartijen heeft laten zien, voornamelijk in Bulgarije, maar ook daarbuiten. Dat blijkt uit een rondgang lang diverse Bulgaarse media op internet. Oorzaak van de gewelddadigheden zou zijn dat verschillende criminele groepen elkaar van de eerste plaats op de misdaadmarkt proberen te verdringen. Vorige maand bijvoorbeeld, beschoten lijfwachten van drie misdaadbazen op elkaar in de stampvolle discotheek Escape in Sofia. Van de ruim tweeduizend aanwezigen raakte slechts een enkeling lichtgewond. Van de vijftig arrestanten verblijft, door gebrek aan bewijs, niemand meer in hechtenis. Kort na deze schietpartij verliet Dimitrov Bulgarije. Twee weken na zijn aftocht berichtte de Bulgaarse politie dat hij zich bij zijn terugkeer zou moeten verantwoorden over de illegale uitvoer van 150.000 euro naar Duitsland. De bijnaam van Dimitrov verwijst naar zijn plaats van herkomst, de `aardappelstad' Samokov.

    • Hans Moll