Adviseurs bieden gereedschap om te `Tabaksblatten'

Dinsdag presenteerde de commissie-Tabaksblat haar code voor goed ondernemingsbestuur. Een dag later kwam de stroom adviseurs los. `De beste stuurlui sturen zelf'.

Woensdagochtend plofte bij de helft van de grote en middelgrote Nederlandse beursfondsen een stevige, steenrode multomap op de mat. Corporate governace tools, deel 1. Inhoud: een `gereedschapskist' voor bestuurders om de aanbevelingen van Morris Tabaksblat en zijn commissie in parktijk te brengen.

De map kwam van advocaten- en notarissenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Amper een etmaal eerder had de oud-Unilever topman met zijn naar hem vernoemde commissie voor goed ondernemingsbestuur de definitieve code gepresenteerd aan minister Zalm. En nu al bood De Brauw zich aan als adviseur in de nieuwste tak van sport voor het bedrijfsleven: `Tabaksblatten'.

De Brauws multomap is illustratief voor de stroom van adviesaanbod die deze week loskwam. En niet alleen van advocaten. Uit allerlei hoeken offreerden juristen en consultants hun deskundigheid. Een greep uit het advertentieaanbod op de financiële pagina's van de dagbladen deze week: `Tabaksblat in praktijk...surf naar www.companywebcast.nl'; `De beste stuurlui sturen zelf, kom 15 januari naar het corporate governance congres van Holland van Gijzen advocaten en notarissen'. Of de adviseurs van van Marsh: `Risico's. Calculeer ze in. Maar reken op ons'. En: `Hoe hou je je aandeelhouders op koers?' Afzender: Boekel de Nerée advocaten.

Het aanbod speelt in op de klus die geklaard móet worden. En dat is een grote. Het Nederlandse bedrijfsleven moet binnenkort voldoen aan de 21 principes en 113 bepalingen van de Tabaksblat-code. Dat betekent onder meer de organisatie en samenstelling van de raad van commissarissen veranderen, interne risicobeheersings- en controlesystemen verbeteren, beloningsbeleid vaststellen, en over deze maatregelen – of het niet treffen ervan – de discussie aangaan met aandeelhouders, accountants en andere toezichthouders.

En het moet snel. Gezien de intensiteit van de publieke discussie zal geen beursfonds de jaarvergadering van 2004 willen ingaan zonder tenminste een voorlopig standpunt over de code. Ook al hoeft dat strikt genomen pas in 2005.

Dat geldt in ieder geval voor Akzo Nobel. Topman Hans Wijers zei donderdag op een seminar dat het chemieconcern de volgende jaarvergadering zal uitleggen welke onderdelen van de code ze niet overneemt. VNO-NCW verwacht dat alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven al het komende vergaderseizoen laten weten hoe ze de code toepassen, zei een woordvoerder gisteren op grond van een eerste inventarisatie. ,,Of in ieder geval welke vorderingen ze maken.''

Ook de institutionele beleggers zijn in beweging. Zij moeten de ondernemingen bij de les houden, hield commissievoorzitter Tabaksblat de laatste maanden niet op te benadrukken. ,,Vrijwel alle Nederlandse vermogensbeheerders zijn op dit moment bezig met hun stembeleid'', zegt Paul Frentrop, directeur van Deminor. Zijn bedrijf adviseert beleggers over hun stembeleid. ,,Op een paar grote pensioenfondsen na hebben Nederlandse institionele beleggers nu nog geen actief stembeleid.''

    • Elsje Jorritsma