55 plus

Heel wat spelers verlangen naar hun 55ste verjaardag. Vanaf dat moment immers zijn ze gerechtigd mee te doen aan seniorenkampioenschappen. Ze denken dat daarmee de kans op een mooie medaille toeneemt. Daarin vergissen ze zich. Ten eerste zal met ingang van volgend jaar de leeftijdsgrens met telkens een jaar opschuiven tot de zestig is bereikt. En bovendien doen bij de senioren veel gevestigde sterren mee, die qua niveau voor niets of niemand onderdoen.

Fred Hamilton draait al een jaar of vijftig mee in de top van het Amerikaanse bridge. In 1976 bereikte hij het hoogst haalbare: het winnen van de Bermuda Bowl. Hamilton was toen precies veertig. Daarvoor en daarna beklom hij nog vele malen het podium, in binnen- en in buitenland. Zo bereikte hij onlangs nog de halve finale van de Senior Teams tijdens de Fall Nationals in New Orleans. Hij speelde in een zestal onder aanvoering van een andere bridgelegende van het Noord-Amerikaanse continent: de Mexicaan George Rosenkranz, tevens mede-uitvinder van de anticonceptiepil. In New Orleans haalde Hamilton een geweldige stunt uit:

Z/Allen

♠ B 2

♡ V 6 3

♦ H 9 6 4

♣ A 10 9 5

♠ 8 6 5 3

♠ A H 10 9 4

♡ A 7 4 2

♡ 9 8

♦ 3

♦ 7 5 2

♣ H B 8 4

♣ 7 6 3

♠ V 7

♡ H B 10 5

♦ A V B 10 8

♣ V 2

Met Fred Hamilton op de zuidplaats kwam west na 1SA-3SA uit met ♣4. Het ligt voor de hand om in dummy klein of de tien of negen bij te spelen en daarna op de hartens af te gaan. De leider, bevreesd dat iemand aan slag met ♡A door zou hebben dat klaveren het lek niet was en de dodelijke schoppenswitch zou vinden, legde in slag 1 ♣A! Hierna speelde hij harten naar de heer. West won het aas, speelde een kleine klaveren na en viel zo'n beetje van zijn stoel toen zuid, en niet zijn partner, de vrouw bleek te hebben. Dankzij het rookgordijn in de eerste slag maakte Hamilton 3SA nu zelfs met een overslag.

Op de andere tafel won zuid de klaverenuitkomst met de vrouw, waarna vijf rondjes ruiten verwarring veroorzaakte bij het signaleren. Aan slag met ♡A speelde west namelijk ♣H na en sloeg het spel uit.

    • Jan van Cleeff