1.734 flessen sojasaus met breukschade

Fietsen, jeeps, geluidsinstallaties, huisraad en af en toe een douaneboot. Het is allemaal te koop op de veiling van de Domeinen.

Karin Vergeers fiets is gestolen. Ze heeft besloten dat ze nooit meer een nieuwe fiets wil en nu zoekt ze op de veiling een aardig tweedehands exemplaar. Hoewel Vergeer in de omgeving van Bleiswijk woont, is ze nooit eerder op de maandelijkse veiling van de Domeinen geweest. ,,Maar ik hoorde laatst dat hier teruggevonden gestolen fietsen terechtkomen waarvan de politie de eigenaar niet kan achterhalen.'' Vergeer loopt om kavel 2190 heen, een Koga Miyata van het type Roadlady. ,,Misschien iets te mooi'', zegt ze. ,,Straks wordt deze ook nog gestolen.'' Verderop staat een andere fiets die ze wel zou willen, een degelijke bruine Fongers. Maar de Fongers is niet afzonderlijk te koop. Het is een van de 22 fietsen van kavel 2195. ,,Dat is niks'', zegt Vergeer. ,,Zal ik dan maar op die Koga bieden? Ik heb 100 euro over voor een tweedehands fiets. Zou dat genoeg zijn of is het juist te veel?'' Het lastige is dat de biedingen schriftelijk zijn en dat de veilingcatalogus geen richtprijzen noemt, waardoor onervaren kopers geen idee hebben hoeveel ze moeten bieden. Bij het sluiten van de veiling blijkt dat Vergeer achter het net vist. De Koga Miyata is verkocht voor 285 euro en het kavel met de Fongers voor 867 euro.

Elke vier weken zijn er veilingen van de Domeinen, meestal in Bleiswijk en Soesterberg. De dienst Domeinen, een onderdeel van het ministerie van Financiën, verkoopt overtollige goederen van het rijk, zoals afgedankte pc's en oude legerjeeps, en spullen die door politie en justitie in beslag genomen zijn. Bijvoorbeeld de geluidsinstallatie van iemand wiens buren gek werden van de herrie. Tot voor kort veilde Domeinen ook in beslag genomen lampen en afzuigapparatuur van wiettelers. Daar heeft het openbaar ministerie een stokje voor gestoken, omdat de nieuwe eigenaar daar waarschijnlijk vrolijk mee verder teelt.

Het bieden gaat schriftelijk. De biedingen worden centraal verwerkt en de hoogste bieder rolt automatisch uit de computer. Wordt de taxatiewaarde niet gehaald, dan wordt het object meestal niet gegund. Vorig jaar brachten de veilingen van Domeinen 270 miljoen euro op. Daarvan gaat 85 procent naar de ministeries die de producten hebben geleverd. De rest is voor Domeinen.

Bij de ingang van het pand van Domeinen doet een rijdende snackbar goede zaken. Binnen bekijken belangstellenden – variërend van breedgeschouderde mannen met gouden sieraden tot bejaarde echtparen – de uitgestalde spullen. In de enorme loods staan auto's, scooters, fietsen, meubels, magnetrons en wasmachines. Johannes Sipma, een particulier die weleens handelt, kijkt naar een polyester sloepje van een meter of zeven. ,,Die kan ik wel doorverkopen'', zegt hij en hij brengt een bod uit van 4.000 euro. Na de veiling zal blijken dat de sloep voor 18.005 euro is verkocht. Verderop staat een Volvo C70 cabriolet uit 2001. ,,Een plaatje'', zegt Robert Veldman, die de veilingen van Domeinen trouw bezoekt. Maar hij peinst er niet over om een bod uit te brengen. ,,Je weet nooit van wie zo'n wagen geweest is'', zegt hij. ,,Vaak zijn ze afkomstig uit de drugswereld. De politie confisqueert ze en Domeinen veilt ze. Die gasten uit de drugswereld hebben altijd vijanden. Stel dat ze jou zien rijden in die wagen. Ze zien je voor een ander aan en je wordt omgelegd. Mij niet gezien.'' Om dezelfde reden heeft Veldman geen belangstelling voor de Porsche Carrera cabriolet uit 1999, ook al zo'n auto waar de veilingbezoekers niet bij weg te slaan zijn.

Johannes Sipma biedt evenmin op de Volvo en de Porsche, maar om een heel andere reden. ,,Zo'n jonge dure auto raak ik aan de straatstenen niet kwijt'', zegt hij. ,,Kopers denken: hoe komt die vent aan die wagen?''

Wouter van den Hoek, een 20-jarige automonteur, gaat wel op de Porsche bieden. Regelmatig brengt hij samen met zijn vader een bod uit op auto's in de duurdere prijsklasse. ,,Leuk toch als je in zo'n auto kunt rondrijden. Bij de garage zijn ze onbetaalbaar, maar hier heb je een kansje.'' Erg groot lijkt die kans niet, want Van den Hoek en zijn vader hebben nog nooit een auto bemachtigd. Omdat er meer kapers op de kust zijn, wil Van den Hoek niet vertellen hoe veel hij gaat bieden. Maar het is geen nattevingerwerk, want vader Van den Hoek heeft op internet nagezocht wat de marktwaarde van de Duitse auto is bij de oosterburen. Hij houdt er rekening mee dat de auto in werkelijkheid meer gaat kosten. Domeinen rekent 15 procent veilingkosten, plus 19 procent BTW. Omdat het een buitenlandse auto is, moet ook nog BPM (luxebelasting) betaald worden.

Een paar dagen na de veiling is de uitslag bekend. Bieders die een kavel in de wacht gesleept hebben, krijgen schriftelijk bericht. De Volvo C70 cabriolet is verkocht voor 28.500 euro. Van de 96 kavels zijn er 13 niet gegund, waaronder de Porsche. ,,Toch te weinig geboden'', zegt Van den Hoek senior. Nog steeds wil hij niet zeggen wat zijn bod was, want over een maand wordt de auto weer geveild. Dat gebeurt ook met andere onverkochte kavels, waaronder kavel 2240: 1.734 flessen sojasaus, per 12 flessen van 610 ml in een doos verpakt, waarbij voor 16 dozen geldt dat er breukschade is geconstateerd.

Dit is deel 11 in een serie over veilingen

    • Wilma van Hoeflaken