Wereldrecord Nederlandse vrouwen op estafette

De Nederlandse zwemsters hebben vanmorgen bij de EK kortebaan (25 meter) het wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag verbeterd. Hinkelien Schreuder, Annabel Kosten, Chantal Groot en Marleen Veldhuis noteerden een tijd van 1.38,13. De oude toptijd stond sinds de EK van december 2000 met 1.38,21 op naam van Zweden.

Vooral slotzwemster Veldhuis maakte indruk, nadat de 24-jarige ex-waterpoloster gisteren al zowel in de series (53,93) als in de halve finales (53,41) de beste tijd had gerealiseerd op de 100 vrij. Vanmorgen zwom Veldhuis de snelste 50 meter-split (met vliegende start) van iedereen: 23,94.

Het wereldrecord kwam als een verrassing omdat zwemmers in de ochtenduren doorgaans hun krachten sparen met het oog op de finale. Bovendien ontbreekt sprintster Inge de Bruijn. De drievoudig olympisch kampioene keerde anderhalve maand geleden terug naar de VS voor een hereniging met coach Paul Bergen.

Gisteren eindigde de Nederlandse mannenploeg als vierde op de 4x50 wissel in een Nederlands record van 1.37,06. Duitsland won goud in een nieuw wereldrecord: 1.34,46.