Vrijlating verdachte terreur in Duitsland

Een rechtbank in Hamburg heeft een van medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdachte Marokkaan Abdelghani Mzoudi (30) gisteren onverwachts op vrije voet gesteld, nadat de federale recherche had verklaard dat er aanwijzingen zijn dat hij géén deel uitmaakte van de terroristencel die de piloten voor de aanslagen leverde.

Gisterochtend ontving het Oberslandesgericht een fax van de recherche. Een niet met naam genoemde getuige verklaart daarin indirect dat de Hamburgse cel uit slechts vier personen heeft bestaan: de drie piloten op de onheilsvluchten plus Ramzi Binalshibh. De oorspronkelijk uit Jemen afkomstige Binalshibh was van plan een vliegtuig in het Witte Huis te boren maar kreeg destijds geen visum voor de Verenigde Staten. Hij werd na de aanslagen gearresteerd in Pakistan en zit sindsdien in Amerikaanse hechtenis. De rechters in Hamburg gaan ervan uit dat hij de anonieme getuige is.

De rechters volgden met de onmiddellijke vrijlating van Mzoudi het principe dat in het geval van twijfel voor de verdachte wordt gekozen. De verklaring van de federale recherche was namelijk niet erg overtuigend. Het zou gaan om een samenvatting van uitlatingen van Binalshibh en niet om een protocol van zijn verhoren. De rechters spraken van een ,,uiterst magere'' verklaring, die ze zelf niet op hun merites kunnen toetsen. De Verenigde Staten willen Binalshibh niet laten getuigen en weigeren ook de verhoren ter beschikking te stellen. De Duitse recherche kreeg wel inzage om de opsporing te vereenvoudigen. De openbaar aanklager heeft onmiddellijk bezwaar aangetekend tegen de vrijlating. Volgens hem is het nog maar de vraag of de verklaring als bewijs toelaatbaar is.

Begin dit jaar werd een vriend van Mzoudi, Mounir Al-Mottassadeq, door dezelfde rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de aanslagen. Zijn advocaten hebben nu de vrijlating van hun cliënt geëist. Terwijl de beoogde piloten zich in Afghanistan en de VS voorbereidden op de aanslagen, beheerde Al-Mottassadeq volgens de rechters hun bankrekeningen en probeerde hun afwezigheid te verdoezelen. Mzoudi zou een vergelijkbare rol hebben vervuld. Beiden ondertekenden het testament van Mohammed Atta, de vermoedelijke leider van de terroristen in Hamburg.