Vertrek Raas blijft vaag voor coureurs

Wielersponsor Rabobank heeft gisteren ook in een onderhoud met de renners van de ploeg de ware reden van het vertrek van manager Jan Raas niet bekendgemaakt. De geldschieter en de voormalige klassiekerkoning hebben een overeenkomst gesloten waarin zij vastlegden niet naar buiten te treden over de motieven.

Toch hield wielrenner Erik Dekker een goed gevoel over aan de bijeenkomst. ,,We hebben uitleg gekregen zonder dat de overeenkomst tussen Raas en Rabobank om te zwijgen over de toedracht is geschonden. Het is een zakelijk conflict zoals dat wel vaker in het bedrijfsleven voorkomt. Ik vind het niet gek dat de reden van de breuk binnenskamers blijft'', zei Erik Dekker tegenover het ANP na het onderhoud in Eindhoven.

Het vermoeden bestaat dat Rabo de accenten wil verleggen van de eendaagsewedstrijden naar de commercieel aantrekkelijke Tour de France. In de Ronde van Frankrijk was voor de dure ploeg de afgelopen jaren een bijrol weggelegd. Deels door pech, deels door gebrek aan kwaliteit. Raas heeft in zijn aankoopbeleid altijd gestreefd naar een zo breed mogelijk team dat in alle koersen inzetbaar was. Dat ging ten koste van de prioriteit voor de Tour. Michael Boogerd sprak overigens de verwachting uit dat er in dat beleid weinig zal veranderen. Hij wil ook komend seizoen weer in zoveel mogelijk wedstrijden aan de start verschijnen.

Duidelijk werd gisteren dat Theo de Rooy alle steun krijgt de taken van Raas als manager over te nemen. Of zijn nieuwe functie een definitief karakter krijgt, kon De Rooy nog niet zeggen. ,,Ik was vorige week nog ploegleider en nu ben ik lid van het managementsteam. Meestal voer je daarvoor eerst een aantal gesprekken. Ik ga het niet uit de weg, maar het zal moeten blijken of het definitief is'', zei De Rooy.

De aanwezige renners spraken in elk geval hun vertrouwen uit in De Rooy. ,,Dat zal voor Theo, maar ook voor de mensen van de PCP (Professional Cycling Promotion, de bv waaronder de wielerploeg valt, red.) goed zijn aangekomen'', aldus Dekker, die vandaag naar Cyprus is vertrokken voor een trainingsstage.

,,De voorbereiding op het seizoen gaat natuurlijk gewoon door. Raas is weg, jammer, maar zoiets kan gebeuren in het zakenleven. Als de sponsor iets anders wil, dan kan dat.''