Verder verschenen: Thrillers

Piet Teigeler schreef het zevende deel in zijn reeks politieromans rond de commissarissen Carpentier en Dewit, getiteld Dodenakker (Houtekiet, €14,90). Op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof wordt een halfvergaan, onbegraven lijk gevonden. Tegen allerlei obstructie plegende instanties in weten de commissarissen een verband te leggen met Bosnië-Herzegovina.

Van thrillerschrijfster Janet Evanovich verscheen een typisch kerstcadeautje, Stille Nacht (House of Books, €13,90), een gebonden roman op pocketformaat waarin Evanovich' vaste heldin Stephanie Plum bezocht wordt door een buitenaards wezen met een goddelijk lijf dat haar bijstaat in haar jacht op een voortvluchtige speelgoedmaker die Sandy Claws heet. Reuze geestig.

Van Sara Paretsky verschenen vrijwel tegelijkertijd een nieuwe V.I. Warshawski-roman getiteld Blacklist alsook een omnibus van eerder in vertaling verschenen werk onder de titel Fraude in Chicago (`Bloed is dikker dan Goud' en `Wraakengel'), Archipel, 639 blz. €17,50. In Blacklist (Hamish Hamilton, €23,60) duikt de veel bejubelde V.I. de geschiedenis van de communistenjacht in en raakt tegelijkertijd betrokken bij een jongen die `iets' met islamitisch terrorisme te maken heeft.

Steven Bochco, de grote man achter de tv-series L.A. Law en Hill Street Blues, heeft een thriller geschreven die zich afspeelt in het snelle, modebewuste Hollywood en ook de titel van die filmstad heeft gekregen (Vassallucci, €16,95).

Bij het verschijnen van de verfilming is Vuile handen van Dennis Lehane is in Nederland nu ook de oorspronkelijke titel Mystic River uitgebracht (The House of Books, €12,50).

De nieuwe Tom Clancy is uit, The teeth of the Tiger, en daarin spelen terroristen de hoofdrol (Michael Joseph, €27,–)

In Het Oordeel van David Ellis dat zich afspeelt midden in de verkiezingsstrijd voor een nieuwe gouverneur, ontvangt een topadviseur een chantagebrief. Juridische thriller van aanstormend talent (The House of Books, €18,90).

Forensisch deskundige Patricia Cornwell heeft haar twaalfde Kay Scarpetta-roman afgeleverd. Blow Fly brengt Scarpetta in contact met de Wolfman, een psychopaat in de dodencel (Little, Brown, €23,95)

    • Gert Jan de Vries