Utrecht krijgt nieuw stationsgebied

De Utrechtse gemeenteraad heeft afgelopen nacht ingestemd met een ingrijpende renovatie van het stationsgebied. Wethouder W. Lenting (Leefbaar Utrecht) en de marktpartijen Jaarbeurs, NS Vastgoed en eigenaar Cório van winkelcentrum Hoog Catharijne kunnen volgend jaar beginnen met de renovatie van het Centraal Station, Hoog Catharijne en de omliggende pleinen en singels. Het heeft vijftien jaar en vijf plannen gekost voordat de gemeenteraad akkoord ging met renovatie van het gebied. Het debat duurde 8,5 uur.

Vorig jaar mei sprak de Utrechtse bevolking zich in een raadplegend referendum uit voor een `ruim en groen stadshart' met laagbouw, pleinen en parken. Het goedgekeurde plan is de vertaling van die voorkeur. Maar tijdens het debat gisteravond waren de meeste partijen er kritisch over.

Op het Smakkelaarsveld, een parkje bij het station, zou toch gebouwd worden, het Vredenburgplein zou kleiner worden gemaakt en er kan toch tot 105 meter hoog worden gebouwd. ,,Wat zou de Utrechtse bevolking hiervan vinden?'', vroeg VVD-raadslid E. van Holthe zich af. De partij was ook ontevreden met de budgetoverschrijding van 35 miljoen.

Uit een briefwisseling van wethouder Lenting met Cório blijkt dat het vastgoedbedrijf in ruil voor zijn medewerking aan de snelle totstandkoming van het nieuwe stationsgebied de exploitatie krijgt van een winkelcentrum in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Op die 'deal' kreeg de wethouder gisteren veel kritiek. De SP heeft de overeenkomst voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) omdat de partij vreest dat Cório zo een monopolie krijgt op de regionale markt van winkelcentra.

Lenting gaf toe dat zijn onderhandelingspositie tegenover Cório zwak is. ,,U heeft uw punt'', zei hij tegen VVD-fractieleider A. van den Bosch. De coalitiepartijen steunden de renovatie op voorwaarde dat de afspraak met Cório 'een aantoonbare meerwaarde zal opleveren voor het stationsgebied'.

Lenting beloofde verder dat het Smakkelaarsveld grotendeels onbebouwd zal blijven en dat hij de plannen voor het Vredenburgplein zal herzien.