Tunnelrat wordt huurling

`De nieuwe Forsyth' is een begrip. Als geen ander immers is de auteur van briljante boeken als De dag van de Jakhals en Het vierde protocol in staat een boek te schrijven dat met trots de vermelding `thriller' mag dragen. Dat we dit maal zeven jaar hebben moeten wachten op `de nieuwe' is wrang, maar bij voorbaat de moeite waard.

De wreker heet de nieuwe Forsyth. En natuurlijk is het weer een heldenverhaal over een Einzelgänger die we op de voet volgen terwijl hij zijn onmogelijke klus klaart, het overmeesteren en aan de justitie afleveren van een meedogenloze internationaal gezochte misdadiger. Cal Dexter is niet zomaar een Vietnamveteraan. In korte hoofdstukken die lezen als scherpgeslepen short stories vertelt Forsyth Dexters geschiedenis, vanaf zijn idealistische indiensttreding tot aan zijn illusieloze middelbare leeftijd. Dexter was ooit een Tunnelrat, een soldaat die de Vietnamezen bestreed in hun verraderlijke ondergrondse gangenstelsel. Nu is hij huurling.

Ook de geschiedenis van zijn tegenstrever, een Balkangangster uit de gelederen van Miloševic, krijgen we in vergelijkbare hoofdstukjes opgediend. Zijn gruweldaden leveren hem uiteindelijk particuliere vijanden op die over voldoende geld beschikken om de dure Dexter in te schakelen.

Frederick Forsyth schetst levensechte karakters en lepelt een verhaal op vol ironische consequenties ten aanzien van de recente wereldgeschiedenis. Zijn verhaalmateriaal is sterk en De wreker is een genot om te lezen. Tot op de laatste bladzijde weet hij nog een detail achter te houden waarop ik volstrekt geen acht had geslagen. En tóch valt `de nieuwe' tegen, misschien wel omdat Forsyth in de minutieuze beschrijving van strijdplan, instrumentarium en handelingen intussen voorbij is gestreefd door iemand als Andy McNab.

Frederick Forsyth: De Wreker.

A.W. Bruna, 288 blz. €19,95

    • Gert Jan de Vries