Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor een nieuwe serie vaginamonologen, nu met gesluierde vrouwen. Tevens aandacht voor schrijver Gerard Reve die 80 jaar wordt en een gesprek met de advocaat van een van de verdachten van de moord op de 16-jarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

The Return of the King - Beyond the Movie. Kijkje achter de schermen van de film Lord of the Rings. In de film zitten verwijzingen naar de Slag van Groot-Brittannië, de Amerikaanse burgeroorlog en de Slag van Agincourt. National Geographic, 22.00-23.00u.

Factor: Hervormd verzet. Reportage over de fusie van de drie protestantse kerken die ruim twee miljoen leden gaat tellen. Een klein deel van de protestantse gemeenschap vreest nieuwlichterij en dominees dreigen af te haken. Ned.1, 22.42-23.05u.

De zoon van god. Eerste deel van een tweeluik over de academische vraag naar de oorsprong van het christelijk geloof. Ned.1, 23.13-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is burgemeester van Amsterdam Job Cohen. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & KUNST

Andermans veren. Hoogtepunten uit cabaret met o.a. Brigitte Kaandorp en Freek de Jonge. Ned.1, 21.02-21.47u.

Surplus - Terrorized into being consumers. Over de mondiale consumptiemaatschappij met antiglobaliseringsgoeroe John Zerzan. Deze documentaire werd op het IDFA bekroond met de Zilveren Wolf. Ned.3, 21.02-22.00u.

FILM

.Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een der succesvolste Amerikaanse film aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilm uit de jaren dertig. Archeoloog Harrison Ford speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi-archeologen te slim af. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

.O Brother, Where Art Thou? (Joel & Ethan Coen, 2000, VS/Eng./Fr.). Zie tv-vooraf. VRT, 21.35-23.34u.

The Outlaw Josey Wales (Clint Eastwood, 1976, VS). Gewelddadige western met ironische ondertoon en bijzondere aandacht voor landschappen en seizoenen. Na de Burgeroorlog onderneemt family man Eastwood wraakactie tegen de moordenaars van zijn gezin. Veronica, 22.55-1.15u.

.Little Voice (Mark Herman, 1998, Eng.). Filmversie van speciaal voor hoofdrolspeelster Jane Horrocks geschreven toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992) lijkt een luidruchtige karikatuur van een Mike Leigh-film over een lelijk Noord-Engels eendje dat de grootste successen van Judy Garland en Shirley Bassey kan imiteren. Ze geeft toe aan de wens van haar materialistische moeder Brenda Blethyn en derderangs impresario Michael Caine om voor publiek op te treden. Met fatale gevolgen. Canvas, 23.45-1.20u.

El Juego de Luna / Luna's Game (Mónica Laguna, 2001, Spanje). Gezwollen drama met Ana Torrent als dominante vrouw in masculien pokermilieu. Ned.3, 23.55-1.25u.

.The Postman Always Rings Twice (Bob Rafelson, 1981, VS). Vierde, meest getrouwe en uiterst zinnelijke verfilming van roman van James Cain zakt gaandeweg af tot een levenloze larmoyante tragedie. Door seksuele honger gevoede relatie tussen serveerster Jessica Lange en oplichter Jack Nicholson leidt tot moord op bedrogen, Griekse echtgenoot. Net5, 23.55-2.00u.

The Medicine Man (John McTiernan, 1992, VS). Romantic comedy speelt in de door bulldozers bedreigde regenwouden van de Amazone. Stadsjuffer Lorraine Bracco raakt er gecharmeerd van zachtaardige biochemicus Sean Connery. BBC1, 0.25-2.10u.

RADIO

Nederlandse muziekdagen. Rechtstreeks verslag van de Nederlandse muziekdagen in Vredenburg, Utrecht. Radio 4, 19.00-24.00u.

Watnou?! In dit programma voor moslimjongeren vertelt Theo van Gogh n.a.v. zijn bundel Allah weet het beter waar zijn angst voor de islam (`vijfde colonne geitenneukers' en `achterlijk') vandaan komt. 747AM, 21.02-22.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Nelleke Noordervliet onder andere besprekingen van de roman Oracle Night van de schrijver Paul Auster en de filmklassieker Nashville van de Amerikaanse regisseur Robert Altman. In het tweede uur een gesprek met de Groningse schilder Joost Doornik. 747AM, 22.02-24.00u.