SV Blerick weigert allochtoon

Bij de Noord-Limburgse voetbalclub SV Blerick mogen allochtone jeugdspelers alleen nog lid worden als hun ouders bereid zijn zich in te zetten voor de vereniging. Het bestuur heeft tot de voorwaardelijke ledenstop besloten omdat ouders van allochtonen zich te weinig aanbieden voor de functie van jeugdleider, trainer of chauffeur voor het vervoer van spelertjes naar uitwedstrijden.

Voorzitter John Sars van SV Blerick zegt dat zijn club door dat gebrek aan medewerking organisatorisch in ernstige problemen is gekomen.

Sars meldde het plan van SV Blerick afgelopen woensdag op een integratiebijeenkomst in Venlo, waartoe Blerick behoort. Een vertegenwoordiger van Venlosche Boys viel hem bij.

Van de jeugdspelers bij SV Blerick is 30 procent allochtoon – voornamelijk Marokkaans en Turks – en dat aantal groeit. ,,Onder de allerkleinsten, de F'jes, is de aanwas van allochtonen 70 procent. We zijn té succesvol'', meent Sars. De voorzitter vertelt dat SV Blerick ook nieuwe autochtone jeugdleden ,,kritisch'' bekijkt: ook aan hun ouders kan de vraag worden voorgelegd of ze bereid zijn eventueel hand- en spandiensten te verrichten.

,,Een beperkte groep autochtone vrijwilligers doet het werk bij SV Blerick'', vervolgt Sars, ,,dat geeft scheve gezichten. Iedereen moet als het kan zijn bijdrage leveren.'' SV Blerick heeft afgelopen seizoen ,,mede door de problematiek rondom de allochtonen'' drie jeugdelftallen (A2, B3 en C4) uit de competitie moeten terugtrekken.

Het gebrek aan helpende (allochtone) ouders speelt niet alleen SV Blerick parten, het doet zich in tal van andere clubs voor, óók in andere sporten.

Een woordvoerder van de KNVB afdeling Limburg vraagt zich af of een voetbalvereniging leden kan weigeren op grond van hun allochtone afkomst.