Stormloop aandeel China Life

In Hongkong is dezer dagen een ware stormloop ontstaan op aandelen van de Chinese verzekeraar China Life. Er vormden zich lange rijen wachtenden voor de banken, en de aandelen zijn naar schatting maar liefst 170 keer overschreven.

De enorme belangstelling voor de beursgang van China's grootste levensverzekeraar is niet alleen te verklaren uit de intrinsieke waarde van het staatsbedrijf, dat inmiddels formeel geen staatsbedrijf meer heet te zijn. Ook niet alleen uit de toekomstverwachtingen ten aanzien van de gigant, die zo'n 45 procent van de sterk groeiende Chinese markt voor levensverzekeringen in handen heeft. Wat de toch al grote belangstelling in Hongkong deed omslaan in koopwoede, was misschien dat de rijkste drie Hongkongse zakentycoons, van wie in elk geval Li Ka-hsing zeer goede banden met de Chinese overheid onderhoudt, eerder hadden laten weten dat ze met elkaar voor zo'n 500 miljoen dollar aan aandelen wilden kopen. Dat moesten dus wel begerenswaardige stukken zijn, en daarvoor gingen Hongkongs gewone burgers graag uren in de rij staan.

De beursgang in Hongkong en New York van China Life is waarschijnlijk de grootste van dit jaar. China Life heeft in de voormalige Britse kroonkolonie ruim twee miljoen prospectussen voor de aandelen laten drukken, genoeg om één op de drie inwoners van Hongkong van zo'n prospectus te voorzien. Het gaat om een aandelenemissie van tegen de 3 miljard dollar (2,45 miljard euro), ongeveer een kwart van de totale waarde van China Life.

De grote groep ongelukkigen die straks naast de aandelen grijpen, is toegezegd dat ze hun inleggeld op 17 december terugkrijgen. Zij kunnen alleen maar hopen op meer geluk bij de volgende grote beursgang van een voormalig Chinees staatsbedrijf.