PvdA-er dreigt met verzet tegen grondwet

De PvdA gaat volgend jaar bij het eerste nationale referendum campage voeren tegen de Europese grondwet, indien het budgetrecht van het Europees parlement dit weekeinde op de Europese top in Brussel wordt beperkt.

Dat heeft Europarlementariër Max van den Berg, PvdA-lijsttrekker bij Europese verkiezingen, gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Volgens Van den Berg, vanochtend in een toelichting, is het `ondenkbaar' dat de landelijke PvdA in dat geval een andere campagne voert dan de Europarlementariërs. PvdA-leider Bos wilde daarop niet reageren. Hij wacht tot hij het partijcongres in Groningen morgen toespreekt, aldus zijn woordvoerder vanochtend.

Het is voor het eerst dat de PvdA dreigt met afwijzing van het nieuwe Europese grondwettelijke verdrag, waarover de Europese regeringsleiders dit weekeinde overeenstemming trachten te bereiken. Van den Berg zei vanochtend dat de PvdA in zijn ogen ,,niet blind pro-Europa'' moet zijn.

De PvdA-Europarlementariërs verzetten zich met name tegen het voorstel van de Europese ministers van Financiën om het Europees parlement minder directe invloed te geven op de jaarlijkse EU-begroting. De Europese Conventie heeft juist voorgesteld om de invloed van het parlement op de EU-financiën te vergroten. Het Nederlandse kabinet wil daarbij bereiken dat het vetorecht van de lidstaten over de meerjarenbegroting behouden blijft.